Gestrande 'MV Wakashio' in tweeën gebroken

De gebarsten scheepsromp van de 'MV Wakashio' heeft het begeven. Het vrachtschip liep op 25 juli vast voor de kust van Mauritius en lekte al 1.000 ton olie. De vrees bestaat nu dat ook de restbrandstof in de Indische oceaan zal terechtkomen.

Eerder berichtten we al dat oliebedrijf Indian Oil de 3.000 ton resterende olie uit de ‘MV Wakashio’ heeft weggepompt, maar volgens scheepseigenaar Nagashiki Shipping is er nog restbrandstof aanwezig. Negentig ton wordt verondersteld nog aan boord te zijn. Dat meldt het Nationaal Crisis Comité van Mauritius. 

Door de slechte weersomstandigheden en de beukende golven is de Japanse bulkcarrier zaterdagnamiddag in twee gebroken. "We bevinden ons in een ecologische crisis," meldt minister van Milieu, Kavy Ramano. 

Het schip liep op 25 juli vast op een koraalrif bij de Rivière de Creoles in Mauritius. De zoektocht naar wifi omwille van een verjaardagsfeestje van een van de bemanningsleden is mogelijk de oorzaak van de scheepsramp, maar dat is nog niet bevestigd. De politie in Mauritius liet weten dat ze een 'huiszoekingsbevel' heeft gekregen waardoor ze aan boord kan gaan en dus het logboek kan inkijken voor verder onderzoek. 

Duizenden lokale vrijwilligers proberen de schade in de UNESCO-beschermde lagunes momenteel te beperken, en houden een massale schoonmaakoperatie. 

Julie Desmet