Gesprekken tussen Antwerpen en Zeebrugge “gaan over alles”

De samenwerkingsgesprekken tussen de Brugse en Antwerpse haven- en stadsbesturen blijven doorgaan. De Brugse burgemeester en havenvoorzitter Renaat Landuyt zegt dat momenteel gepraat wordt over “alles, van groot tot klein”.

De jaarlijkse lentereceptie van Apzi, de vereniging van private havenondernemingen in Zeebrugge, was wellicht de laatste die in het Zeestation plaatsvond. Naar verwachting wordt in de loop van mei de gloednieuwe ABC-toren opgeleverd en die omvat behalve een cruiseterminal ook moderne evenementenfaciliteiten. Het Zeestation wordt al gedeelteijk gebruikt door CSP Zeebrugge Terminal. De aantrekkende activiteiten van de containerbehandelaar zullen mogelijk extra ruimte vragen.

Ook voor burgemeester en havenvoorzitter Renaat Landuyt (sp.a) was het – behoudens zijn herverkiezing in oktober – zijn laatste lentespeech. Terugblikkend op de legislatuur, hoopt hij dat ook de volgende burgemeester de band met de haven nauw zal bewaren door het burgemeesterschap te combineren met het voorzitterschap van de haven.

Dat politiek en havenbestuur nauw met elkaar verwezen zijn en blijven, benadrukte hij in verband met de samenwerkingsgesprekken met de collega’s uit Antwerpen. “We zijn effectief met Antwerpen aan het praten over alle, alle, alle mogelijkheden voor samenwerking van klein tot groot. Omdat ook Antwerpen vragende partij is en omdat iedereen heeft begrepen dat je voor de toekomst Zeebrugge niet kunt negeren.”

Liefdevol kijken

Ook de Vlaamse regering wil een mogelijk diepgaande samenwerking tussen Antwerpen en Zeebrugge alle kansen geven. Dat bevestigde streekgenote en minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) (op de foto tussen Filip Roelandt van Portilog, Apzi-voorzitter Marc Adriansens, schepen Minou Esquenet en erevoorzitter van Apzi Erna Vienne). Zij was op de lentereceptie als eregast uitgenodigd  voor haar verdiensten – als voormalig minister van Mobiliteit en Openbare werken – voor de ontsluiting van Zeebrugge via de verbeterde Expressweg N31 en de nieuwe A11.

“In maart kwam hier een recordschip genoemd naar Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Van hem is het citaat: ‘Liefde bestaat niet uit twee mensen die naar elkaar kijken, maar uit het samen in dezelfde richting kijken’. Misschien zit hier een wijze les in voor de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Laat ons geen tijd meer verliezen met elkaar wantrouwig te beloeren en het licht in de ogen niet te gunnen. Hopelijk worden de voorzichtige gesprekken die onder de leiding van de nieuwe CEO aangeknoopt werden, constructief verdergezet om samen in dezelfde richting te kijken. Een goede samenwerking en een sterke overkoepelende Vlaamse havenstrategie, rekening houdend met de eigenheid van Zeebrugge, is cruciaal voor de toekomst van onze regio”, zo stelde Hilde Crevits.

Roel Jacobus