Gemotiveerd advies over havenarbeid “ten vroegste in januari”

Als België toch nog de tweede stap in de ingebrekestellingsprocedure rond havenarbeid wil vermijden, dan moet het deze week eindelijk met voorstellen komen die meer hout snijden, zo zegt een bron binnen de Europese Commissie.

Het vorige week geplande gesprek tussen federaal minister van Werk Kris Peeters en Europees Transportcommissaris Violeta Bulc (foto) vond uiteindelijk niet plaats, zo bleek gisteren. Er waren blijkbaar gewoonweg niet genoeg “nieuwe elementen” die zo’n onderhoud konden rechtvaardigen. “Zowel qua inhoud als qua timing is er te weinig vooruitgang geboekt”, vertelde een bron binnen de Commissie aan Flows.

België kreeg nog maar eens een paar dagen respijt en kreeg “een allerlaatste kans om met een actieplan te komen dat er wel voor kan zorgen dat de Commissie niet met een gemotiveerd advies, de tweede stap in de procedure van ingebrekestelling, voor de dag moet komen”, voegt die bron daar aan toe.

Tot vrijdag

Peeters heeft hiervoor nog tot vrijdag, zo klinkt het van die kant. “Kris Peeters moet deze week deliveren”, twitterde ook europarlementariër Philippe De Backer deze morgen nog.

Wat de minister van Werk dan op tafel legt, zal volgende week door de Commissie geëvalueerd worden. Pas dan kan de beslissing vallen over welke houding de Europese executieve zal aannemen. Maar zelfs in de (hoe langer hoe meer waarschijnlijke) veronderstelling dat de Belgische voorstellen gewogen en te licht bevonden worden, zal een gemotiveerd advies er pas na Nieuwjaar komen, aldus onze bron nog.

De klacht die KVBG tegen CEPA bij Europa indiende, heeft geen invloed op de beslissing die Europees Transportcommissaris zal nemen, luidt het. “Die maakt niet deel uit van de procedure die nu tegen België loopt, en zal apart behandeld moeten worden.” (JLV)