Gemeenschappelijke standaard voor track & trace op komst

Nog deze maand zal DCSA, de IT-samenwerking tussen de grootste rederijen, zijn eerste standaard publiceren. Het eerste wapenfeit wordt een uniforme track & trace-oplossing voor de containers van alle partners.

In april van vorig jaar lanceerde de Digital Container Shipping Association (DCSA), een neutraal non-profitplatform om digitale innovatie in de lijnvaart te standaardiseren. Negen van de grootste containerrederijen – met onder meer Maersk, MSC, CMA CGM en Hapag-Lloyd – zitten samen aan tafel om technologische oplossingen te bedenken die de hele sector ten goede komen.

Binnenkort zal die opvallende samenwerking voor het eerst vruchten afwerpen, heeft CEO Thomas Bagge (foto) onthuld aan ShippingWatch. Later in januari publiceert de DCSA een standaard voor de tracking and tracing van containers. De oplossing bouwt op een Application Programming Interface (API), technologie die ervoor zorgt dat verschillende softwaresystemen met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor kunnen containers van alle negen leden op één plek gevolgd worden.

Eén track & trace in plaats van negen

Dat wil niet zeggen dat het werk af is, waarschuwt Bagge. Pas als genoeg verzenders gebruikmaken van het product, zal de eenmaking ook echt een vereenvoudiging zijn: “Beetje bij beetje zou dit de standaard moeten worden en onnodige complexiteit doen afnemen. Zeker vanuit het oogpunt van verzenders, als ze een API kunnen gebruiken om alle containers te volgen in plaats van negen verschillende.”

In de nabije toekomst wil Bagge met DCSA werk maken van meer standaarden op andere gebieden. “We werken aan het optimaliseren van port calls met IoT, en we zijn ook bezig met zaken als blockchain en cyberveiligheid. Ik verwacht dat we in 2020 zullen bezig zijn met documentatie.”

Jonas van Boxel