Frituur Royerssluis moet wijken voor gerenoveerde sluis

De bekende frituur bij de Antwerpse Royerssluis moet dan toch plaats maken voor de gerenoveerde sluis. De stad Antwerpen zoekt naar een nieuwe locatie.

De frituur bij de Royerssluis is al jaren een vaste stek voor schippers, havenarbeiders en studenten van de naburige Hogere Zeevaartschool. Het lot van de frituur was al vaker voer voor speculatie. De locatie wordt binnen afzienbare tijd een hotspot van bouwactiviteit op de grens tussen stad en haven. Niet alleen beginnen rond deze tijd de sloopwerken ter voorbereiding van een nieuwbouw bij de Zeevaartschool, ook komt in dezelfde buurt een van de grotere werven van het Oosterweelproject. Daarbij komen nog ingrijpende renovatiewerken aan de meer dan honderd jaar oude Royerssluis. In het kader van die laatste werken beslist AG Vespa – het vastgoedbeheerbedrijf van de Stad Antwerpen – de concessie, die loopt van april tot april, niet meer te verlengen. 

Op zoek naar nieuwe plek 

Michael Lescroart, woordvoerder van de bevoegde Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA), benadrukt dat het wel de bedoeling is dat de frituur op een nieuwe locatie haar activiteiten kan verderzetten. "De zoektocht naar een alternatieve locatie is volop bezig, al is het niet evident om een geschikte plaats te vinden in de buurt. Het terrein wordt binnen afzienbare tijd één grote werf."

Verkassen naar het terrein van de Hogere Zeevaartschool, zoals Gazet Van Antwerpen suggereert? "Voor onze studenten en de haven in het algemeen is de frituur een begrip, maar wij kunnen in deze kwestie niet helpen. Onze terreinen zijn zelf voor een deel ingekort door de komst van Oosterweel, dus we hebben er helaas geen plaats voor", zegt woordvoerder Gersom Brussaard, Coördinator Communicatie van de Hogere Zeevaartschool.

Michiel Leen