Ford Mustang Mach-E naar Europa via AET Antwerpen (+video)

De eerste roro’s met de nieuwste Ford Mustang Mach-E zijn aangemeerd bij AET aan het Verrebroekdok. 32.000 exemplaren van Fords eerste 100% elektrische wagen zullen in 2021 via de Antwerpse haven verdeeld worden naar het Europese vasteland.

Het beweegt op de terminal van Antwerp Euroterminal (AET). De eerste lading van de nieuwste Ford Mustang Mach-E kwam al eerder dit jaar aan op de kade van AET, maar de samenwerking komt nu pas op volle kracht.

In allerijl 

Vanuit de grootste havenstad van Mexico, Verracruz, worden de voertuigen wekelijks verscheept naar de Antwerpse haven. AET sloot in november 2020 een contract met Ford af om zo'n 32.000 voertuigen per jaar te behandelen. Dit met een mogelijke contractverlenging voor twee jaar en dus een optie op 64.000 voertuigen. "Doorheen het jaar hebben we met Ford gesprekken gevoerd aangaande dit project. In het najaar werd de ordegrootte ons duidelijk en zijn we heel snel beginnen schakelen om de nodige infrastructuur te realiseren", vertelt Klaas Van Gasse, sales & hr-manager bij AET. 

Het roroschip 'Grande Houston' van de Italiaanse Grimaldi Group loste de eerste lading van zo'n 1.150 voertuigen. Wekelijks stromen er tussen de 1.000 à 1.500 bij AET binnen. 

Toegevoegde waarde

"Waar we normaal gezien een zuiver logistieke schakel zijn, bieden we nu ook een toegevoegde waarde", vertelt Van Gasse. "We hebben laadinfrastructuur geïnstalleerd opdat de batterijen kunnen opgeladen worden, de wagens worden gewassen en onderworpen aan een finale kwaliteitscontrole."

"Het personeel van AET heeft een speciale training gekregen over hoe om te gaan met elektrische batterijen en over hoe de juiste procedures te volgen", gaat hij verder. 

Momenteel staan er 5.000 units tijdelijk gestockeerd op de site van AET. De wagens worden verder getransporteerd per schip, lichter of truck naar Europa. De eerste lichting is al vertrokken naar Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Op 31 mei vindt de officiële lancering van de Mustang Mach-E plaats bij de Fordverdelers in België en het Groothertogdom.

De officiële launchvideo van de Ford Mustang Mach-E via de haven van Antwerpen kunt u hier bekijken.

Julie Desmet