Fluxys en Titan LNG bouwen samen bunkeringponton vloeibaar aardgas

Kaai 526/528 in de Antwerpse haven wordt de thuishaven van een nieuw bunkeringponton voor lng. Verdeler Fluxys en het Nederlandse Titan LNG slaan de handen in mekaar. Midden 2020 moet de installatie operationeel zijn.

Fluxys en Titan LNG slaan de handen in mekaar voor de bouw van FlexFueler 002, een bunkeringponton om vloeibaar aardgas (lng) als scheepsbrandstof ruimer beschikbaar te maken in de Antwerpse haven en regio. "Een joint venture is logisch: Titan LNG heeft de expertise in deze sector", zegt Fluxyswoordvoerder Rudy Van Beurden. "In Veurne baat Fluxys in een gelijkaardige samenwerking een lng-tankstation uit voor vrachtwagens."

Amsterdams broertje

Fluxys heeft aan kade 526/528 een concessie om lng-bunkeringdiensten aan te bieden en faciliteert vandaag al lng-bunkering met lng-tankwagens. FlexFueler 002 is het tweede lng-bunkeringponton naar een ontwerp van Titan LNG en is identiek aan het FlexFueler 001 lng-bunkeringponton dat over ongeveer drie maanden in Amsterdam in gebruik gaat.

Vanuit zijn thuislocatie aan kade 526/528 zal FlexFueler 002 lng-bunkeringdiensten aanbieden aan binnenschepen en kleine kustschepen in de Antwerpse haven en regio. De haven van Antwerpen verleent actief zijn steun aan het initiatief om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren en werkt aan een kaart die zal aangeven waar schip-naar-schip lng-bunkering in de haven ter beschikking zal zijn.

Trucktankstation

Naast kade 526/528 zullen G&V en Titan LNG dochterbedrijf Rolande LNG, een lng-tankstation voor zware vrachtwagens bouwen. Fluxys en Titan LNG zullen de infrastructuur benutten om aan kade 526/528 ook permanent lng-bunkeringdiensten aan binnenschepen aan te bieden, naast de huidige optie om lng-bunkeringdiensten af te roepen via bevoorrading met lng-tankwagens.

Niels De Nijs, CEO van Titan, LNG gelooft in de timing van het project: "Het gebruik van lng als scheepsbrandstof neemt snel toe. We zijn ervan overtuigd dat de FlexFuelers van Titan LNG een essentiële schakel zijn om veilig, betaalbaar en snel lng te kunnen leveren in de ARA-regio. We voelen ons gesterkt door ons partnerschap met Fluxys en hebben talrijke opportuniteiten geïdentificeerd om onze samenwerking in andere gebieden uit te breiden. Aangezien FlexFueler 001 en 002 elkaars back-up zijn, kunnen we rederijen de operationele zekerheid bieden die ze nodig hebben."

Over het prijskaartje van het lng-ponton wordt niets meegedeeld. 

Michiel Leen