Fast Lines start maandelijkse dienst Antwerpen-Ierland

De Antwerpse rederij Fast Lines lanceert een nieuwe maandelijkse dienst voor breakbulk richting Ierland. Maritiem transport vervangt na de brexit steeds vaker wegtransport doorheen het Verenigd Koninkrijk richting Ierland.

Op 12 of 13 maart, afhankelijk van hoe het wil vlotten met het beladen van het schip, plant Fast Lines een eerste afvaart vanuit Antwerpen naar de Fast Lines-terminal in het Ierse Drogheda. Yvan Vlaminckx, directeur van Fast Lines Belgium: "We bieden een maandelijkse lijndienst aan, waarbij we de lading zelf lossen en stickeren voor de klant. Als die dat wenst, organiseren we ook de uitlevering." 

Weg van Britse route

Fast Lines mikt op klanten die relatief kleine ladingen breakbulk verschepen naar Ierland. Een van de eerste klanten van de nieuwe lijndienst verscheept bijvoorbeeld bouwmaterialen. "Tot voor de brexit ging die lading over de weg, via het Verenigd Koninkrijk, richting Ierland", zegt Vlaminckx. "Veel breakbulkklanten willen van die Britse route af. Voor hen is het van belang dat de goederenflows constant blijven. De brexit baart zorgen over de continuïteit van de goederenstromen." 

Ook vanuit de staalindustrie is er al interesse, weet Vlaminckx. Als de dienst een succes wordt, kan de frequentie van de afvaarten richting Ierland worden opgedreven. Bij rustige zee duurt de overtocht ongeveer twee en een halve dag. 

Michiel Leen