Evergreen breekt record met kanaaltransit in Panama (+ VIDEO)

Het schip ‘Triton’ is gisteren als eerste containerschip met twintig rijen containers bovendeks door het Panamakanaal gevaren. Het kanaal kan voortaan gebruikt worden door schepen met een capaciteit tot ruim 15.000 teu.

De 14.424 teu grote ‘Triton’ is een schip van de Griekse eigenaar Costamare dat in langetermijncharter voor Evergreen vaart. Die Taiwanese rederij heeft het schip voor een reis in zijn Asia US East Coast Service ingeschakeld. Deze AUE-dienst gaat vanuit China en Taiwan via het Panamakanaal naar de oostkust van Noord-Amerika en keert vervolgens via het Suezkanaal naar het Verre Oosten terug.

Flows kondigde de recordtransit al vorige maand aan en gisteren was het dan zover. Uit de luchtbeelden blijkt duidelijk dat de 51,2 meter brede en 369 meter lange ‘Triton’ met de twee begeleidende sleepboten maar nipt in de sluiskamers past. Het schip wordt vandaag behandeld in de haven van Colon aan de Atlantische kant van het Panamakanaal en zal nadien de reis voortzetten naar Savannah.

Vaarwegbeheerder ACP besloot al in juni vorig jaar om de maximumbreedte voor transiterende schepen te verhogen van 49 naar 51,25 meter. Daardoor worden nog eens 160 extra containerreuzen van 13.800 tot 15.052 nu ook ‘neopanamax’.

Stefan Verberckmoes