Europa zet ingebrekestelling over havenarbeid stop

Ruim drie jaar na de opstart van de ingebrekestelling en bijna een jaar na het akkoord voor een hervorming tussen werkgevers en bonden is het eindelijk zo ver. Europa ziet af van verdere procedures rond de organisatie van de havenarbeid in België.

“De ingebrekestelling is stopgezet”, bevestigt woordvoerder Yann Pauwels van CEPA. “Dat is goed nieuws. We zijn tevreden dat de inbreukprocedure eindelijk afgesloten wordt. Zo komt een einde aan een lang onderhandelingstraject en kunnen we werk maken van de omzetting van de afspraken die vorig jaar gemaakt zijn, en van een meer concurrentiële regeling van de havenarbeid”, voegt hij daar in een eerste reactie aan toe.

Het was heel lang wachten op de definitieve beslissing. Transportcommissaris Violeta Bulc schoof het dossier herhaaldelijk voor zich uit, wat vragen deed rijzen over de intenties van de Europese Commissie. Over het Belgisch dossier hing ook de schaduw van de ontwikkelingen in Spanje, dat wel tegen een veroordeling van zijn havenarbeidsstelsel aanliep.

In een officieel communiqué zegt de Commissie dat de hervormingen die België doorvoerde – die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) samen met werkgevers en bonden uitwerkte – de door Europa aangekaarte beperkingen op de vrijheid van vestiging wegnemen en “het restrictieve stelsel geleidelijk opheffen”.

“De nieuwe regeling moet bijdragen aan het concurrentievermogen van de Belgische havens en een passend niveau van bescherming voor havenwerkers bieden. De Commissie heeft dan ook besloten de desbetreffende inbreukprocedure af te sluiten. Zoals altijd zal zij toezien op de correcte tenuitvoerlegging en toepassing van het recht”, staat verder te lezen.

Jean-Louis Vandevoorde