Erfgoedschip Lauranda verhuist van Steen naar Baasrode

De Lauranda, een historisch binnenvaartschip uit de collectie van het MAS, verhuist van het Steen naar de scheepswerf in Baasrode. Daar werd het 90 jaar geleden gebouwd. De specialisten van Heavy nemen de verhuizing voor hun rekening.

De site rond het Steen in het centrum van Antwerpen wordt gerenoveerd en daarom moet de historische scheepscollectie die er nu ligt, verhuizen. De Lauranda, sinds 1975 in het bezit van de Stad Antwerpen (later opgenomen in de erfgoedcollectie van het Museum aan de Stroom, het MAS), moest dus ook op zoek naar een andere plek.

Terug thuis

Vannacht werd het schip verhuisd van zijn oude ligplaats bij Het Steen. Het antieke binnenvaartschip, dat als museum is ingericht, vindt een nieuwe bestemming op de plek waar het in 1928 van de band liep: de werf Van Praet-Dansaert, intussen omgevormd tot Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. De specialisten van Heavy staan in voor de verhuizing van het 70 ton zware en 38 meter lange schip. In een eerste fase wordt het schip bij Wijngaard Natie ondergebracht, daarna zal het zijn definitieve bestemming krijgen in Baasrode. Maar dan moeten de werken aan de brug van Temse afgerond zijn, want volgens Peter Van Wichelen van de Scheepswerven Baasrode nog twee maanden kan duren. 

De provincie Oost-Vlaanderen is alvast  blij met de komst van het schip. “De Lauranda is ingericht als expositieruimte, dus dat komt zeker van pas voor onze erfgoedsite”, stelt gedeputeerde voor erfgoed Jozef Dauwe.

Meer potentieel 

Over de motivatie voor de verhuizing meldt de stad Antwerpen het volgende: “Naar aanleiding van de verbouwingen aan het Steen en de verstevigingswerken aan de kaaimuur wordt de collectie uit het Maritiem park verhuisd", zegt schepen van cultuur Caroline Bastiaens. "Niet alle vaartuigen kunnen een tijdelijke of definitieve plaats krijgen op de Droogdokkensite. De Lauranda zal worden overgebracht naar de Scheepswerven Baasrode, het gebruiksrecht wordt voor 10 jaar overgedragen aan de Provincie Oost-Vlaanderen. De Lauranda zal beter kunnen 'ontwikkelen' op de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode dan in Antwerpen. Daarom hebben we ervoor gekozen om het schip daar een nieuwe plek te geven, in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen."

Laatste getuige

De Lauranda is een van de laatste bewaarde exemplaren van de zogenaamde 'ongemotoriseerde sleepspits', een binnenvaartschip dat niet op eigen kracht vaart, maar wordt voortgetrokken vanaf een jaagpad langs de waterweg. Het schip was in actieve vaart tot 1968, toen schipper Jef Verheyen met pensioen ging. In 1975 kwam het in de erfgoedcollectie van de stad Antwerpen terecht. Recent was de Lauranda nog het decor voor de fototentoonstelling 'People of Mercy' over de hospitaalschepen van de ngo Mercy Ships.

Michiel Leen