Eerste schip op waterstof eregast op 'Watt's Next'

Een opvallende gast meert eind maart aan bij het Antwerpse Havenhuis. De 'Energy Observer' is het eerste schip dat vaart op waterstof. Het schip moet een van de publiekstrekkers worden van het festival 'Watt's Next', rond de energietransitie.

Ter hoogte van het Antwerpse Havenhuis vindt op zaterdag 23 en zondag 24 maart het energietransitiefestival 'Watt's Next' plaats. Dat festival wil de schijnwerpers richten op de overgang van energie uit olie, gas, steenkool en andere fossiele brandstoffen naar volledig duurzame, groene energie uit onder meer zon, wind en water. Het doel: evolueren naar een wereld arm aan CO2 en fijnstof. Het Havenbedrijf Antwerpen wil zo highlighten wat het zelf doet en van plan is in het kader van de evolutie naar duurzamere energie. 

Drijvende centrale 

Paradepaardje is het bezoek van de 'Energy Observer', het eerste schip op waterstof. De experimentele catamaran kun je nog het beste een drijvende waterstofcentrale noemen: de energie die nodig is om de waterstof tijdens de vaart op te wekken, haalt het schip uit 130 vierkante meter aan zonnepanelen en twee windturbines op het dek. 

"De Energy Observer is voor de scheepvaart wat de Solar Eclipse, het eerste vliegtuig op zonne-energie, was voor de luchtvaart", vat Roy Campe van CMB (Companie Maritime Belge) het samen. Campe is bij CMB betrokken bij de ontwikkeling van hun eigen waterstofaangedreven pendelschip 'Hydroville', dat eveneens op 'Watt's Next' te zien zal zijn. "We zijn blij dat we de 'Energy Observer', onderweg naar Tokyo, hebben kunnen overtuigen om een tussenstop te maken in Antwerpen."

Zelfvoorzienend

Campe gelooft sterk in de waterstofaandrijving en ziet het potentieel van een 'zelfvoorzienend' schip als de Energy Observer: "De combinatie van wind- en zonneënergie met brandstofcellen zorgt ervoor dat het schip altijd in zijn eigen energie kan voorzien, ook als er geen wind of zon is." Dat zelfvoorzienende aspect is voor de commerciële scheepvaart erg belangrijk. "Er bestaan nu eenmaal geen batterijen die de energiebehoeftes invullen die een schip heeft", besluit Campe.

"Watt's Next" loopt op 23 en 24 maart bij het Havenhuis in Antwerpen. De 'Energy Observer' bevindt zich ter hoogte van het Kattendijkdok.

Michiel Leen