Eerste prijs Belgische Maritieme Liga voor marineofficier

De Belgische Maritieme Liga reikte gisterenavond voor de allereerste keer haar prijs voor maritieme verdienste uit. De laureaat is fregatkapitein Peter Ramboer van de Belgische Marine.

Voorzitter Guy Bultynck (rechts op de foto) kondigde tijdens de nieuwjaarsreceptie van vorig jaar aan dat de Belgische Maritieme Liga (BML) een prijs in het leven riep om de verdienste in de verf te zetten van een persoon, organisatie die of initiatief dat de 'Belgische maritieme spirit' belichaamt.

De BML stuurde een brief naar een 25-tal organisaties en beroepsverenigingen uit de Belgische haven- en scheepvaartwereld met de vraag om kandidaten naar voor te schuiven. Gisterenavond maakte Bultynck op de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen het resultaat van die allereerste zoektocht bekend.

NAVO-eskader

Uit verschillende voordrachten kwam als winnaar fregatkapitein Peter Ramboer uit de bus. Hij kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij een jaar lang het bevel voerde over het permanente NAVO-eskader van mijnenbestrijdingsvaartuigen, officieel ‘Standing Naval Mine Countermeasures Group 1’ of SNMCG1.

Geen makkelijke maar wel een strategisch vitale missie, gelet op “het essentieel belang van de veiligheid van de maritieme routes”, onderstreepte Dirk Gekiere, director operational support van de Belgische Zeemacht. “In tijden waarin dreiging uitgaat van zowel statelijke als niet-statelijke terroristische actoren en de zeemijn een goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en eenvoudig inzetbaar wapen blijft, vervult dat eskader een cruciale rol om de veiligheid op zee te verzekeren.”

Zeemijnen

Ramboer had tijdens het voorbije jaar het bevel over dertien schepen uit elf landen, samen goed voor vijfhonderd bemanningsleden. Eind volgende week geeft hij dat commando door aan een Deens marineofficier. Gekiere prees het leiderschap waarmee de fregatkapitein zijn opdracht tot een goed einde bracht.

Het eskader was in 2018 actief in een gebied dat zich uitstrekt van de westkust van Frankrijk tot de Oostzee en tot boven de Poolcirkel. Het bracht 42 zeemijnen tot ontploffing, versleepte vijf tuigen naar een veilige plaats en lokaliseerde 47 andere mijnen die niet ter plaatse mochten worden vernietigd.

Opvallende cijfers, maar volgens ramingen dobberen er nog steeds een honderdduizendtal zeemijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog rond op zee, vertelde Ramboer achteraf.

Jongeren aantrekken

De fregatkapitein bezocht met zijn eskader bovendien ruim dertig Europese havens, waaronder Antwerpen. Ramboer promootte daarbij zo vaak mogelijk maritieme carrières bij jongeren. Hij organiseerde contactactiviteiten met scholen of verenigingen om de ‘seablindness’ bij de jeugd te verminderen en hen het belang van de zee en het maritiem vervoer te doen inzien. Hij speelde op die manier de rol van “gedreven maritiem ambassadeur”, stelde Gekiere.

“Veel mensen weten niet hoe belangrijk scheepvaart is”, zei Ramboer zelf in zijn dankwoord. De laureaat kreeg van BML-voorzitter Bultynck een passend anker als tastbare onderscheiding mee. De fregatkapitein mocht bovendien een marineschilderij van de hand van kunstenaar Ronny Moortgat mee naar huis nemen.

De Belgische Maritieme Liga (BML) is de koepel waaronder organisaties zoals het Belgische Zeemanscollege, de Belgische Marine Academie en de Mercatorkring samenwerken. De Liga zag al in 1899 het levenslicht en wil het Belgisch maritiem potentieel promoten.

Jean-Louis Vandevoorde