Eerste megamax van Evergreen op maidentrip in Antwerpen

De ‘Ever Golden’ is zaterdagmiddag met een dagje vertraging in Antwerpen gearriveerd om er af te meren bij Antwerp Gateway. Het nieuwe recordschip van Evergreen voer de Westerschelde op met een diepgang van 15,5 meter.

De ‘Ever Golden’ is het eerste schip uit een reeks van elf, waarvoor de Taiwanese rederij op 28 januari 2015 het chartercontract met de Japanse eigenaar Shoei Kisen tekende. Er was toen sprake van containerreuzen met een capaciteit van 18.000 teu.

Daags nadien bevestigde de Japanse scheepswerf Imabari Shipbuilding de opdracht voor de bouw van elf schepen van 20.000 teu voor het zusterbedrijf Shoei Kisen. De nominale capaciteit van de nieuwe G-klasse schepen blijkt nu uiteindelijk 20.388 teu te bedragen. Dat is slechts 180 exemplaren minder dan de capaciteit van de nieuwste Triple E’s die tot nu de grootste containerschepen zijn die Antwerpen aanlopen.

Nog twee genomineerd

De ‘Ever Golden’ vaart in de NEU3 Service van de Ocean Alliance tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Evergreen en Cosco Shipping leveren alle schepen voor deze loop, die ze als respectievelijk NE7 en AEU7 Service verkopen. Voor hun alliantiepartners CMA CGM en OOCL gaat het om de FAL7 en LL3 Service.

Intussen werden alle drie andere nieuwe schepen van de G-reeks voor deze dienst genomineerd. De ‘Ever Goods’ zal op 10 juni in Ningbo op maidentrip vertrekken en wordt op 13 juli in Antwerpen verwacht. Deze nieuwbouw vervangt de 'Thalassa Hellas' van 13.808 teu, die zal doorschuiven naar een dienst tussen de Far East en de Med. Daarna volgt de ‘Ever Genius’ die op 2 augustus de scheepswerf zal verlaten en op 7 september in de Scheldehaven moet aankomen. In oktober is het dan de beurt aan de 'Ever Given' om op maidentrip te vertrekken.

Zeebrugge

Antwerpen is de eerste loshaven in Noord-Europa voor de NEU3 Service, die onderweg van Ningbo, Shanghai, Hongkong, Nansha, Shekou, Tanjung Pelepas en Port Kelang ook een halte heeft in Piraeus. In die Griekse haven arriveerde de ‘Ever Golden’ overigens met een diepgang van 15,7 meter. 

Het Havenbedrijf Antwerpen heette het nieuwe megamaxschip welkom op Antwerp Gateway met de traditionele ‘godspeed’-plaquette waarmee we het schip en haar bemanning een voorspoedige en veilige reis toewensen (foto 2). 

Na de Antwerpse aanloop leidt de reis verder naar Hamburg, Rotterdam, Felixstowe en Zeebrugge om er te laden voor Piraeus, Tanjung Pelepas, Singapore, Hongkong en starthaven Ningbo. Voor Zeebrugge wordt de ‘Ever Golden’ de eerste aanloop van de NEU3-dienst. Het recordschip van de Taiwanese rederij wordt daar op 21 mei bij CSP Zeebrugge Terminal verwacht. In de kusthaven neemt de NE7 of AEU7 Service de vroegere westbound aanloop van de NEU4 Service (FAL1) over, maar CMA CGM heeft wel toegezegd om met de SEANE Service voor een tweede vervanger te zorgen.

Stefan Verberckmoes