Drugs: vijf havenarbeiders aangehouden en extra huiszoekingen (UPDATE)

Tien verdachten blijven aangehouden na de politie-inval in Antwerpen bij Medrepair (1742). Onder hen vijf havenarbeiders, die aan het begin van hun shift werden verrast. Na nieuwe huiszoekingen werden vandaag nog eens vijf anderen opgepakt.

In Antwerpen en omgeving zijn dinsdag nog zeven extra huiszoekingen gebeurd in het kader van het drugsdossier waarbij maandag al vijftien mensen werden opgepakt. Dat meldt het Antwerpse parket. Daarbij zijn dinsdag vijf personen opgepakt, van wie er drie zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Na de grootschalige inval bij Medrepair maandagochtend, waren dinsdagvoormiddag al tien van de vijftien mensen die gisteren gearresteerd werden, door de onderzoeksrechter in voorlopige hechtenis geplaatst. Het parket van Antwerpen laat weten dat vijf van hen havenarbeiders zijn, die aan het begin van hun ochtendshift door de politie werden verrast. De tien in voorhechtenis moeten komende vrijdagochtend voor de raadkamer komen op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie die zich inlaat met de smokkel van verdovende middelen. Mogelijk komen er na de nieuwe aanhoudingen dus nog drie bij.

De focus van de inval bij Medrepair maandag lag op de reparatieafdeling. De bende zou immers 'reefermannen', gespecialiseerd in de behandeling van gekoelde containers, inzetten om drugs uit de haven te smokkelen. De contouren van de criminele organisatie worden nu ook duidelijk. Het onderzoek focust op twee families die met een aantal kompanen een bende zouden vormen die zich bezighoudt met het uithalen van partijen drugs uit de haven. Er werden ook huiszoekingen uitgevoerd, waarbij cocaïne, voertuigen, luxegoederen en een grote hoeveelheid cash geld in beslag werden genomen. Volgens Gazet van Antwerpen werkten de verdachten voor twee criminele families en maakten ze deel uit van een soort 'uitzendbureau' van uithalers, dat op verschillende manieren de drugs uit de haven haalde. 

Michiel Leen