Drijvende kraan ‘Brabo’ bergt omgevallen containerkraan Deurganckdok

De containerkraan van DP World die eind vorig jaar werd aangevaren door een losgeslagen schip en daarbij deels in het Deurganckdok viel, wordt vandaag dinsdag geborgen. De klus wordt geklaard door de drijvende kraan ‘Brabo’ van het Havenbedrijf.

Op 9 december vorig jaar raakte het containerschip ‘APL Mexico City’ op drift in het Deurganckdok en dreef van de MPET-terminal richting Antwerp Gateway aan de overzijde van het dok. Daar kwam het in aanvaring met een containerkraan van DP World. De 43 meter hoge kraan kwam daarbij deels in het water terecht. Bij de aanvaring vielen geen gewonden. Het schip raakte wel beschadigd aan de brug en moest tijdelijk hersteld worden om zijn reis verder te zetten. Vandaag dinsdag, bijna drie maanden na het ongeval, wordt de kraan geborgen, zo meldt Gazet van Antwerpen.

Brabo

De zware drijvende hijskraan Brabo van het Havenbedrijf heeft een hefvermogen van 800 ton. Ze zal de brokstukken uit het water halen. Daarna wordt de bodem van het dok gescand om te zien of alle brokstukken zijn bovengehaald.

Sinds de aanvaring is de zone op de kade en in het dok waar het ongeval gebeurde, afgesloten voor de scheepvaart. De zone is aangegeven met boeien. Als alles geruimd is, kan de zone weer vrijgegeven worden.

Ondertussen is de Nautische Commissie in opdracht van de rechtbank nog bezig met het onderzoek naar de oorzaak van en de aansprakelijkheid voor het ongeval.

Koen Heinen