DP World stap verder met revolutionair systeem stapelen containers

Terminaloperator DP World is gestart met de operationele stapeltesten van het ‘High Bay Store system’ (HBS) in de haven van Jebel Ali in Dubai. Het intelligente systeem heeft al 1.500 geautomatiseerde containerbewegingen uitgevoerd.

"We hebben weer een grote sprong voorwaarts gemaakt in onze missie om een revolutie teweeg te brengen in de containerbehandeling", meldt DP World op LinkedIn.

De nieuwe Jebel Ali Terminal 4, die onder constructie is, wordt de eerste terminal ter wereld die is uitgerust met een HBS-systeem. Het geautomatiseerde afhandelingssysteem stapelt de containers niet zoals gebruikelijk op elkaar, maar in een individueel rek. En dat tot wel elf verdiepingen hoog. 

De proof of concept is sinds september 2020 van start gegaan. Wanneer het project volledig is uitgerold, zal de opslagcapaciteit op de terminal met maar liefst 300% zijn verhoogd. "Dat betekent dat de voetafdruk van de terminal tot 70% kan worden verminderd", meldt DP World. "De havenoperatoren zullen toegang hebben tot elke container, zonder extra onnodige bewegingen."

BOXBAY, de joint venture tussen DP World en het Duitse ingenieursbedrijf SMS Group, zal er jaarlijks meer dan 3 miljoen containers kunnen behandelen. 

Indrukwekkende beelden van de HBS-stapeltesten kunt u hier bekijken.

Julie Desmet