DP World voorziet al uitwijkmogelijkheden voor eventueel plaatstekort

De taskforce van het Havenbedrijf Antwerpen maakt zich zorgen over een eventueel gebrek aan opslagruimte in de haven door toedoen van de coronacrisis. Terminaloperator DP World heeft evenwel een plan klaar voor als het krap wordt op de terminal.

Het Havenbedrijf Antwerpen meldt in het kader van de COVID-19 Taskforce dat het tekorten aan magazijnruimte, tankopslag en ruimte voor het stockeren van wagens verwacht in de haven en in het achterland. Er wordt momenteel al gezocht naar alternatieven om dit tekort op te vangen. Terminaluitbater DP World heeft alvast een plan klaar om eventuele pieken op te vangen. "Momenteel is onze yard utilisation onder controle", zegt CEO Rob Harrison. "De flows van het truck- en bargeverkeer zijn min of meer normaal."

Harrison verwacht een piek in de bezetting van de terminal over drie weken. "Dan bereiken ons de importgoederen die recent weer vanuit Azië deze kant op zijn vertrokken. Na die piek zal de situatie zich weer stabiliseren. Aan de exportzijde zijn er weinig boekingen: de productie in België, het Duitse hinterland en elders in Europa ligt sterk aan banden." 

Uitwijken binnen haven Antwerpen 

Mocht het toch te krap worden op de terminal, dan voorziet Harrison uitwijkmogelijkheden op de Ashlandterreinen die DP World nu al bestiert. Ook op de terreinen van depot EDS kunnen in geval van nood nog volle containers worden geplaatst. Met andere depots binnen de Antwerpse haven worden gesprekken gevoerd. "Dat de douane een zekere versoepeling heeft ingevoerd met betrekking tot sommige documenten, maakt het iets eenvoudiger om dat te organiseren", zegt Harrison. 

Ook bij PSA/ATS/MPET is er van plaatsgebrek geen sprake. "Er is nog plaats op de yard en de doorlooptijden zijn dezelfde", klinkt het. 

Michiel Leen