Dockers Fight Back kan nog geen vuist maken

Dockers Fight Back is er gisteren niet in geslaagd een sterk signaal uit te sturen. Van de 1.200 volgers die de Facebook-groep zou tellen, kwamen er maar een handvol opdagen voor een manifestatie die vooral als boodschap naar de bonden was bedoeld.

“Een haven zonder Major is een haven in mineur.” Onder dat motto riep Dockers Fight Back op tot een “vreedzame en ludieke” betoging voor het behoud van jobs en “tegen de verdere uitholling van de wet Major”.

De opkomst bleek gering. Aan het aanwervingslokaal trotseerden gisteren slechts enkele tientallen havenarbeiders het gure weer om hun punt te maken. Zij gingen bij de drie vakbonden een petitie en een memorandum afgeven. Alles verliep naar verluidt rustig.

Niet tegen de bonden

Dockers Fight Back, dat zichzelf omschrijft als “een onafhankelijke organisatie van en voor dokwerkers”, wou naar eigen zeggen vooral het gebrek aan inspraak en transparantie die de bonden hanteren rond de onderhandelingen over de door Europa gevraagde hervorming van de wet Major. Er wordt volgens DFB veel te weinig teruggekoppeld naar de achterban.

“Wij zijn totaal niet tegen de bonden”, beklemtoont Filip Verbeek, een van de woordvoerders van de actiegroep, nogmaals in een gesprek met Flows voor de manifestatie. “Wij hebben niet de intentie om nu direct een plaats aan de onderhandelingstafel te gaan opeisen. Maar wij willen wel meer inzicht in dat sociaal overleg en de beslissingen die op tafel liggen met betrekking tot ons statuut.”

Ongerustheid

Volgens Verbeek is de ongerustheid groot bij de havenarbeiders over wat bij de onderhandelingen tussen de havenbonden, de havenwerkgevers en het kabinet van federaal minister van Werk Kris Peeters uit de bus zal komen.

DFB vreest voor een door Europa opgelegde sociale dumping “zoals in de bouw- en de transportsector”. Een tweede pool met ongeschoolde, niet-erkende havenarbeiders, ondoordachte aanpassingen aan het ploegenstelsel, de uitdoving van de categorieën, vaste contracten… het zijn allemaal zaken waar de drukkingsgroep niet wil van horen.

“Een goed werkend systeem met een beschermd statuut voor havenarbeiders dat jaar na jaar records breekt aan de haven moet behouden blijven!”

Garanties

Nochtans sluit Verbeek de deur niet volledig. De denkpistes die op tafel liggen, schiet hij niet onmiddellijk af. “Maar waar zijn de garanties? Hoe lang zal een akkoord gelden? We horen daar niets over”, zegt hij. “Een akkoord kan, maar het is de inhoud die telt.”

Naar de komende maanden toe zou aan de kant van DFB veel afhangen van de respons op de actie  van gisteren, gaf hij toe. Wat dat betreft kunnen de bonden wellicht met een iets geruster gemoed aan de onderhandelingstafel blijven zitten. DFB slaagde er gisteren (nog?) niet in een vuist te maken. De boodschap zou kunnen zijn dat de dokwerkers nog niet terugvechten en de bonden nog de tijd gunnen om met een onderhandelde oplossing voor de dag te komen.