Dirk Declerck nieuwe CEO Haven Oostende

Dirk Declerck volgt Paul Gérard op als CEO van de haven van Oostende. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in leidinggevende functies in chemie, tankopslag en logistiek in havengebonden bedrijven in Gent en Antwerpen.

Op maandag 16 april start Dirk Declerck als nieuwe CEO van Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende. De vijftiger keert daarmee professioneel terug naar zijn geboortestad, waar hij in 1990 een ingenieursdiploma haalde. Hij startte zijn loopbaan in de maritieme inspectiewereld bij SGS, van 1992 tot 1998 gevolgd door Intertek, waar hij doorgroeide naar de functie algemeen directeur van de nv ECO VSB.

Daarna was hij business unit manager van Packo Inox in Zedelgem (producent van roestvast stalen componenten en installaties) en van 2005 tot 2012 managing director van PVS Chemicals in Gent. Vanaf 2012 leidde hij de Belgische operaties van LBC Tank Terminals in Antwerpen tot hij in het najaar van 2017 verantwoordelijk werd voor het beheer van de installaties van Sea-Tank Terminal in Gent.

Zijn praktische kennis vulde hij aan met een opleiding veiligheidskunde aan de Universiteit Antwerpen en postgraduaten bedrijfskunde en financiewezen aan de KU Leuven, het advanced management program aan de Vlerick Business school

Offshore windenergie

Declerck volgt Paul Gérard, die na twintig jaar in juni vorig jaar een stap opzijzette na een uitspraak van de arbeidsrechtbank over een arbeidsongeval met dodelijke afloop. Hij tilde zwaar aan deze veroordeling en besliste om zich alleen nog ter beschikking te stellen als bestuurder en adviseur voor de ontwikkelingen van offshore energieactiviteiten. De functie van afgevaardigd bestuurder werd sindsdien ad interim waargenomen door Luc Van Damme, voormalig hoofd van de afdeling Kust.

Paul Gérard en zijn team transformeerden Oostende van de uitdovende, traditionele roro- en passagierstrafieken naar een multifunctioneel geheel van maritieme, logistieke en industriële activiteiten. Dat verliep in nauwe samenhang met de ontwikkeling van bedrijvenzones in de achterhaven. Gérards grootste verdienste ligt in zijn bijdrage aan de succesvolle focus op de offshore windenenergie. Op tien jaar tijd verwierf Oostende in deze innovatieve sector een unieke en strategische positie in het Europese havenlandschap.

Roel Jacobus