Dienstverlening Scheepvaartpolitie verzekerd ondanks 24 urenstaking

Bij de Scheepvaartpolitie wordt sinds middernacht door ACOD en ACV gestaakt tegen de ziekteregeling die zou afgebouwd worden voor federale ambtenaren. In de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge is een minimale dienstverlening verzekerd.

Om middernacht begon bij de Scheepvaartpolitie een 24 urenstaking. De stakingsaanzegging werd ingediend door ACOD en mee ondertekend door ACV. Ze geniet de sympathie van NSPV (Nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel), maar wordt niet gesteund door VSOA (Vlaamse ambtenarenvakbond). Dat vertelt vaste afgevaardigde ACOD van de politie Erwin De Maertelaere: “De stakingsaanzegging kadert in ons verzet tegen het afbouwen van de ziekteregeling van de ambtenaren. Daarbovenop komt dat de Scheepvaartpolitie, zeker in Zeebrugge, enorm zwaar belast worden door de transmigrantenproblematiek. Minister Jan Jambon (N-VA) blijft goochelen met cijfers qua mensen die hij daarvoor wil verzetten maar we weten allemaal dat de pot leeg is.”

Vandaag organiseren ACOD en ACV in Brussel een betoging van de federale ambtenaren, politie, brandweer en defensie. Ze vertrekken om 11u van de Kruidtuin naar de kabinetten van ministers Vandeput en Jambon.

Chefs bij transmigrant in cel

Bij de persdienst van de federale politie vernemen we dat in de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge een minimale dienstverlening verzekerd wordt. “Een aantal mensen hebben het werk neergelegd maar het was niet nodig om over te gaan tot opvordering van manschappen om de wettelijk verplichte dienstverlening te kunnen verzekeren.”

In Zeebrugge zat om middernacht één transmigrant in de cel opgesloten. “De nachtploeg heeft het werk neergelegd maar twee chefs zijn gebleven om hem niet alleen te laten. Politieambtenaren blijven in de eerste plaats mensen, anders zouden we dit beroep niet doen. Op dat moment was ook een ploeg bezig met een interventie op zee en die actie hebben ze eerst afgerond”, aldus De Maertelaere.

Roel Jacobus