D'Havé: "YouTube-'reconstructie' ongeval Seatrout heeft weinig waarde"

Een 'reconstructie' op YouTube van de aanvaring met de Seatrout vorige week werd al meer dan 9.000 keer bekeken. "Weinig toegevoegde waarde", oordeelt Jacques D'Havé. Hij verwacht pas in november een finale analyse van het ongeval.

Het filmpje met de 'reconstructie' op YouTube (zie onderaan) maakt weinig indruk op Jacques D'Havé. "Dat is het betere amateurwerk", oordeelt de administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. "Je krijgt misschien wel een idee van het ongeval. Maar je hebt daarmee echt onvoldoende elementen om over het ongeval te oordelen. Je hoort bijvoorbeeld geen geluidsbanden en je hebt daarmee geen zicht op het andere scheepsverkeer op dat moment."

November

Voor echte conclusies over het ongeval met de Seatrout van vorige week is het nog veel te vroeg. "Het onderzoek is nog volop bezig", klinkt het. "Dat onderzoek loopt in goede samenwerking in Nederland en België. Daarbij worden alle beschikbare materiaal gebruikt. Dat vraagt het nodige werk. Bovendien zijn de belangen hier te groot om lichtzinnig conclusies te trekken. Het zal vermoedelijk al november zijn voor die er zijn."

Regeling

Van alle bewegingen op de Schelde worden de data gedurende zes weken bijgehouden. Als er incidenten zijn, wordt dat materiaal definitief bewaard.  "De Permanente Commissie van de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) wil zeker ook lessen trekken uit dergelijke incidenten", zegt Jacques D'havé. "We willen kijken of de procedures werken en wat er beter kan. We kunnen ook de eigenaar op het matje roepen. Finaal kan er een juridisch staartje aan komen. Al valt het ook vaak voor dat de verzekeraars onder elkaar een regeling treffen."

Bart Timperman