Damen bouwt schip van half miljard voor diamantwinning op zee

Damen Shipyards begint aan de bouw van een wel heel opmerkelijke bestelling. De Nederlandse groep mag voor de scheepvaartdochter van De Beers een schip bouwen voor diamantwinning op zee. De kostprijs is een slordige 468 miljoen dollar.

Het gaat om “het eerste op maat gebouwde schip ooit voor diamantwinning op zee” en “de grootste investering ooit” in die offshoreniche. Met haar prijskaartje van bijna een half miljoen dollar – 468 miljoen dollar is goed voor 420 miljoen euro – zal de nieuwe eenheid ongetwijfeld ook hoog noteren op het lijstje duurste schepen ooit.

Debmarine Namibia

De bestelling gaat uit van Debmarine Namibia, een 50/50 joint venture tussen De Beers Group en de regering van Namibië. De scheepvaartdochter van de diamantgroep heeft al zes schepen varen en beschikt zo over de grootste vloot voor offshore mijnbouw in de wereld. De foto toont een van hun bestaande eenheden.

De nieuwe aanwinst moet in 2022 klaar zijn en moet er op haar eentje voor zorgen dat Debmarine Namibia 500.000 karaat meer aan diamanten uit zee haalt. Dat zal een productiestijging van 35% vertegenwoordigen. Voor de kusten van Namibië zijn naar verluidt diamanten te vinden van een bijzonder hoge kwaliteit.

'MT 6027'

Van zo’n bestelling is eigenlijk al een tweetal jaar sprake. Aanvankelijk leek de Noorse scheepsbouwer Kleven Verft het order te zullen binnenhalen. Kleven leverde eerder al andere schepen aan Debmarine. Maar tot een definitieve bestelling voor de bijkomende eenheid kwam het nooit.

Eerder dit jaar bleek dat Damen Shipyards het hoogtechnologische schip mag bouwen. Dat ontwerp van Marin Teknikk met codenaam ‘MT 6027’ wordt 177 meter lang en dus iets groter dan de 174 meter lange ‘Mafuta’ die Debmarine Namibia al inzet.

Het is de eerste maal dat de Nederlandse scheepsbouwer mag werken voor De Beers. De bouw zal plaatsvinden op de werf die Damen in het Roemeense Mangalia uitbaat. Daar is nu begonnen met de ‘steelcutting’, het traditionele startsignaal voor de effectieve constructie van een nieuw schip.

Jean-Louis Vandevoorde