CSP Zeebrugge verhoogt kranen voor allergrootste containerschepen

CSP Zeebrugge startte de spectaculaire verhoging van vijf van haar zeven kranen. Zo kan het de allergrootste containerschepen ontvangen. Er lopen testen met een 5G mobiel datanetwerk voor het nieuwe terminal operating system.

Op de containerterminal CSP Zeebrugge, aan het Albert II-dok in de westelijke voorhaven, is gestart met de voorbereidende werken voor het verhogen van vijf van de zeven kranen. Door de schaalvergroting van de containervaart tot weldra 23.000 teu, wordt verwacht dat op de grootste schepen zowel benedendeks als bovendeks twaalf lagen gestapeld worden. De huidige kranen bij CSP Zeebrugge waren tien jaar geleden de grootste ter wereld. Ze worden nu twaalf meter groter.

“De kranen 6 en 7 werden al van het hoogspanningsnet losgekoppeld en door een andere kraan naar de werfzone op het einde van de kaai geduwd”, zegt managing director Carla Debart van CSP Zeebrugge. “Gisteren arriveerde in veertig containers het ‘jacking system’. Daarmee zal telkens het bovenste gedeelte van de kraan opgetild worden om er een stuk tussen te zetten. Eind mei zal de montage klaar zijn. Dit is een behoorlijk spectaculaire operatie die we helemaal filmen. Na afloop kunnen we dan een timelapsevideo presenteren.”

Eerste terminal met 5G mobiel datanetwerk

Er is nog een strategisch werk op til bij CSP Zeebrugge. Telecomoperator Citymesh is van plan om op de terminal een supersnel mobiel datanetwerk uit te rollen. “Er loopt nu een ‘proof of concept’ om te onderzoeken hoe 5G kan ingeschakeld worden in de vervanging van ons terminal operating system. We willen naar een papierloos systeem gaan. Daarvoor is het nodig dat alle toestellen zoals mobiele tablets op de terminal, goed geconnecteerd zijn. We testen nu of we voor alle apparaten kunnen overstappen naar een privaat 5G-netwerk”, zegt Debart.

Citymesh uit Brugge beschikt als enige telecomoperator over een 5G-licentie in Vlaanderen, Brussel en de Noordzee. Het bedrijf richt zich uitsluitend op draadloze verbindingen voor de industriële markt, evenementen en overheidsprojecten, onder meer in haventerminals, op fabrieksterreinen, windmolenparken op zee, logistieke centra en smart cities. Met zusterbedrijf nCentric rolt het dit voorjaar het eerste 5G-ready netwerk uit rond de offshore windturbineparken op de Noordzee.

Roel Jacobus