Crevits: "10 miljoen voor vernieuwbouw Hogere Zeevaartschool"

De Hogere Zeevaartschool kan bij de opening van haar academiejaar goed nieuws melden: de Vlaamse overheid maakt tien miljoen euro vrij voor de vernieuwbouw van de schoolgebouwen. Dat maakte eregast Hilde Crevits zelf bekend.

Traditiegetrouw wordt het academiejaar op de Hogere Zeevaartschool afgetrapt met de 'naamgeving'. Dat is een ceremonie waarin het academiejaar van de studenten nautische wetenschap en scheepswerktuigkunde wordt opgedragen aan een inspirerende figuur. De ceremonie vond gisteren voor de 111de keer plaats. Tal van prominenten uit de academische wereld, de Antwerpse haven en de politiek waren naar de site aan het Noordkasteel afgezakt.

Eregast was Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die kon melden dat de vernieuwbouw van de schoollokalen kan rekenen op 10 miljoen steun van de Vlaamse overheid, nieuws dat op warm applaus werd onthaald. De overige 15 benodigde miljoenen zullen worden gezocht via publiek-private samenwerking. De plannen zitten in een vergevorderde voorontwerpfase, men hoopt in de zomer van 2018 met bouwen te kunnen beginnen.

Beleidskeuze

"Bedoeling is dat er een publiek-private samenwerking komt", zegt Hilde Crevits. "Als je zo'n nieuwe school bouwt, moet je niet enkel naar de studenten kijken, maar ook bedenken wat je na de schooluren kunt doen. Volwassenen uit de brede nautische sector bijscholen bijvoorbeeld, wat een steeds belangrijker taak wordt voor de Zeevaartschool. Ik ben overtuigd van de noodzaak van een goede maritieme opleiding in Vlaanderen: de Vlaamse baggeraars, bijvoorbeeld, hebben nood aan goedgeschoolde krachten. Tien miljoen is een grote hap uit het onderwijsbudget en de onderwijsnoden, ook in Antwerpen, zijn groot. Het is dus niet de bedoeling dat bedrag tijdens het bouwproces nog te verhogen."

Wissel van de wacht

De ceremonie stond voorts ook in het teken van de wissel van de wacht aan het hoofd van de school: na vijftien jaar geeft kapitein Patrick Blondé de fakkel door aan Rowan Van Schaeren. Te zijner ere wordt een leerstoel 'Zeerecht' geïnstalleerd aan de Hogere Zeevaartschool, genoemd naar Pieter Blondé, de 19de eeuwse stamvader van het zeevaardersvolk waarvan ook Patrick een telg is. Blondé blijft wel aan boord om de vernieuwbouw verder te overzien. "De huidige gebouwen dateren van 1931 en voldoen qua akoestiek en comfort niet meer aan de huidige normen. In de nieuwe gebouwen komt ruimte voor simulatoren en techniek en een auditorium voor driehonderd mensen", blikt Blondé vooruit.

In de prijzen

De naamgeving is ook de proclamatie voor de verdienstelijkste studenten van het afgelopen academiejaar. Louis Ramboer is de beste student Nautische Wetenschappen. Zijn prijs in ontvangst nemen zat er niet in, want hij is al ingescheept op de Express van Exmar. Bij de scheepswerktuigkundigen ging Larsen Priem aan de haal met de prijs voor beste student en de prijs voor het beste eindwerk. Bij de nautische wetenschappers was de prijs voor beste eindwerk voor Louis le Mouellec, die momenteel ook al afgevaren is. 

Het academiejaar bij de scheepswerktuigkundigen wordt dit jaar opgedragen aan Ary De Sauter, oud-leerling van de Hogere Zeevaartschool met een lange staat van dienst als hoofd van de technische dienst bij CMB én enthousiast pleitbezorger van het scheepvaartonderwijs. Het jaar van de nautische wetenschappers wordt opgedragen aan Hyppolite Hertoghe, van 1858 tot 1889 directeur van de Hogere Zeevaartschool Zijn borstbeeld werd 50 jaar geleden aan de school geschonken door de familie, vandaar dit jubileumjaar. 

Michiel Leen