Cosco verhoogt capaciteit met schepen van CSCL

De Chinese rederij Cosco zal de capaciteit van de NE3 dienst tussen het Verre Oosten en Noord-Europa lichtjes verhogen door de kleinste schepen te vervangen door tonnage van 14.074 teu.

De basisvloot van de NE3 loop die onder andere ook Antwerpen aanloopt, bestaat uit containerschepen met een capaciteit van 13.386 teu. Het gaat om de ‘Cosco Belgium’ (eerste foto) die bovendeks in de breedte 20 rijen containers kan laden, en nog zeven zusterschepen.

De andere eenheden uit de dienst zijn een neopanamax (19 rijen in de breedte) van 13.092 teu en tijdelijk varen momenteel ook de iets kleinere ‘Maira XL’ (9.115 teu) en ‘Cosco Asia’ van 10.062 teu in deze dienst.

Als gevolg van de fusie van Cosco en China Shipping heeft Cosco Container Lines per 1 maart de volledige vloot van China Shipping Container Lines (CSCL) ter beschikking en de rederij grijpt nu de kans om de inzet van de vloot te optimaliseren.

Vervangen

Zo zal de momenteel werkloze ‘CSCL Uranus’ (14.074 teu) later deze maand de NE3 vloot vervoegen in Xingang. De ‘Maira XL’ en de ‘Cosco Asia’ worden aan het einde van hun huidige reis vervangen door de zusterschepen ‘CSCL Venus’ en de ‘CSCL Mercury’ (tweede foto), waardoor de totale capaciteit van de NE3 ruim 7% groter wordt.

Er komen dus drie schepen in de kleuren van China Shipping in een dienst van de CKYHE Alliance. Er zijn echter ook verschuivingen in de andere richting. Zo wordt de ‘CSCL Venus’ in een dienst van Ocean Three tussen het Verre Oosten en het Middellandse Zeegebied afgelost door een containerschip van Cosco. Zowel de ‘Cosco Hope’ als de ‘Cosco Harmony’ vervangen in die dienst tonnage in CSCL-kleuren. 

Door het inlijven van de vloot van CSCL is Cosco de vierde grootste containerrederij ter wereld geworden. De Chinese carrier heeft momenteel 286 containerschepen in de vaart (waarvan 145 in eigendom) die een gezamenlijke capaciteit van meer dan 1,54 miljoen teu vertegenwoordigen.

In afwachting van het feit dat er (wellicht met CMA CGM) een nieuwe alliantie gevormd wordt, blijft Cosco dit jaar nog lid van zowel de CKYHE Alliance als Ocean Three.