Cosco en Alibaba smeden blockchainpact als reactie op TradeLens Maersk

Rederij Cosco heeft een samenwerking opgezet met Alibaba en diens fintech-dochterbedrijf Ant Group. De Chinese grootmachten zullen samen blockchainapplicaties voor shipping ontwikkelen en gaan daarmee in concurrentie met TradeLens van Maersk.

Cosco, Alibaba en Ant Group sloten een samenwerkingsovereenkomst om ontwikkelingen met blockchain in de transportsector te promoten. Ze zullen een platform opzetten om data te delen tussen stakeholders in shipping, havens, logistiek en financiële diensten, om zo de transparantie in de transportketen te vergroten. “Deze samenwerking zal de complexiteit van de transportketen aanpakken door alle stakeholders met elkaar te verbinden”, zegt Ant Group, dat met Ant Blockchain al het grootste bedrijfsgerichte blockchainplatform van China in handen heeft.

Een dergelijk blockchainplatform om zichtbaarheid in de transportketen te vergroten, klinkt ondertussen al lang niet nieuw meer. De Chinese samenwerking wordt dan ook gezien als een direct antwoord op TradeLens, een gelijkaardig platform van Maersk en IBM. Recent kondigde DP World nog aan om al zijn terminals te verbinden met dat platform.

Alibaba stapt in scheepvaartsector

“Met de blockchaintechnologie van Ant Group zullen we de digitale transformatie van de scheepvaartindustrie ondersteunen”, reageert voorzitter Eric Jing van Ant Group. “De samenwerking met Cosco zal het voor ons gemakkelijker en efficiënter maken om op globale schaal handel te drijven.”

Eind mei sloten Alibaba en Ant Group nog een gelijkaardige overeenkomst met de havenoperator China Merchant Port, om digitale samenwerking en de opzet van smart ports in China te promoten. Sinds kort is Alibaba bovendien lid van de International Port Community Systems Association (IPCSA).

Ook voor Cosco is het akkoord niet het eerste digitale samenwerkingsverband om de scheepvaart te moderniseren. De rederij is een van de oprichters van het Global Shipping Business Network, een platform voor de promotie van gedeelde digitale oplossingen voor de scheepvaart. Het is haar dochteronderneming CargoSmart die dat netwerk runt.

Jonas van Boxel