Cosco brengt Antwerpse loop volledig op megamaxschaal

De Chinese scheepswerf Waigaoqiao Shipyard heeft in een week tijd twee megamaxschepen aan Cosco Shipping Lines opgeleverd. Beide vertrekken nu op maidentrip naar onder andere Antwerpen.

Cosco Shipping Lines schakelde begin dit jaar de nieuwe ‘Cosco Shipping Aries’ van 19.273 teu in als eerste megamax in de vloot van de AEU3 Service tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Deze dienst maakt als NEU2 Service deel uit van het aanbod van de Ocean Alliance op dit vaargebied.

De ‘Cosco Shipping Aries’ arriveerde eind februari voor het eerst in Noord-Europa en werd al snel gevolgd door de iets grotere ‘Cosco Shipping Taurus’ van 20.119 teu. In de loop van het jaar volgden nog meer Chinese containerreuzen, waaronder de ‘Cosco Shipping Universe’ (foto) die met zijn 21.237 teu een nieuw Antwerps record vestigde.

Elf

De ‘Cosco Shipping Sagittarius’ en ‘Cosco Shipping Nebula’, die Cosco Shipping op 17 oktober en gisteren in Shanghai in ontvangst genomen heeft, zijn al de tiende en elfde megamax voor de Chinese carrier. Zij vervangen in de NEU2/AEU3 Service nu de laatste ‘kleine’ schepen. Het gaat om de ‘Cosco Spain’ met een capaciteit van 13.386 teu en de ‘CSCL Uranus’ van 14.074 teu.

De ‘Cosco Shipping Sagittarius’ van 20.119 teu is gisteren in Shanghai op maidentrip vertrokken en wordt op 26 november voor de eerste keer bij Antwerp Gateway aan het Deurganckdok verwacht. De grotere ‘Cosco Shipping Nebula’ van 21.237 teu vertrekt aanstaande zondag op maidentrip en moet op 3 december in Antwerpen aankomen.

Vanaf december zal Antwerp Gateway dus uitsluitend megamaxen van de AEU3 Service ontvangen. Dankzij de oplevering van elf megamaxschepen dit jaar, kon de capaciteit van deze Verre Oostendienst met 47% verhoogd worden.

Verschillend

De laatste twee nieuwe aanwinsten hebben – ondanks het feit dat ze door dezelfde scheepswerf gebouwd werden – een verschillende capaciteit. De ‘Cosco Shipping Sagittarius’ werd in september 2015 door de Cosco Group besteld, terwijl de ‘Cosco Shipping Nebula’ het tweede schip is uit een reeks van zes waarvoor het order in oktober 2015 door China Shipping werd geplaatst.

Dankzij de fusie van de twee staatsrederijen kreeg Cosco Shipping Lines een orderboek van in totaal zeventien megamaxschepen. De laatste zes zullen pas volgend jaar in de vaart komen. Het is nog niet duidelijk in welke lijndienst ze ingezet zullen worden.

Stefan Verberckmoes