Containervloot overschrijdt kaap van 20 miljoen teu

De capaciteit van de containervloot heeft gisteren de kaap van de 20 miljoen teu overschreden. Dat blijkt uit gegevens van de databank van Alphaliner, die intussen al 5.160 containerschepen omvat.

Al die schepen hadden gisteren een gezamenlijke capaciteit van welgeteld 20.000.303 teu. Deze schepen zijn goed voor 97,8% van alle beschikbare slots in vaste lijndiensten. De overige 1,3% containercapaciteit bevindt zich op multipurpose of roro-schepen.

De kaap van 20 miljoen kon overschreden worden door de opname van drie nieuwbouwschepen die de voorbije dagen in de vaart kwamen. Het gaat om de ‘Al Dhail’ (19.870 teu) van UASC en de ‘Perla del Caribe’ (3.100 teu), die het tweede schip voor de Amerikaanse rederij Tote Maritime is dat op LNG vaart.

Panamakanaal

Het derde schip is de ‘Hyundai Earth’ van 10.055 (foto) die Hyundai Merchant Marine (HMM) samen met nog vijf op te leveren zusterschepen van Zodiac Maritime heeft gehuurd voor een dienst tussen het Verre Oosten en de oostkust van Zuid-Amerika.

Het zijn opvallend brede schepen (19 rijen containers bovendeks) ten opzichte van hun lengte (323 meter), zodat de diepgang beperkt blijft. Opvallend is ook het relatief lage stuurhuis. In afwachting van de opening van het verbrede Panamakanaal, wordt de ‘Hyundai Earth’ voorlopig tussen de Far East en de westkust van Zuid-Amerika ingezet.