Containerschip 'Valdivia' vaart bijna op strand Vlissingen (+ video)

De onder Portugese vlag varende 'Valdivia' is gisteren bijna op het strand van Vlissingen gevaren. Op het laatste moment werd dit voorkomen. De vaargeul loopt ter plekke vlak langs het strand. De 'Valdivia' was op weg van Antwerpen naar Helsinki.

De badgasten op het strand van Vlissingen wisten gisteren aan het einde van de middag niet wat ze zagen. Het containerschip 'Valdivia' (1678 teu) dat om 15.49 uur uit Antwerpen was vertrokken, voer op het strand af. Door op het allerlaatste moment een scherpe bocht te maken kon het schip dit voorkomen. Het was toen ook rakelings een boei gepasseerd die het einde van de vaargeul markeert.

Strandwacht

Rennie Kleeman, inwoner van Vlssingen, was op de boulevard toen het gebeurde. Hij filmde het voorval. Op zijn filmpje komt een auto van de strandwacht in volle vaart aanrijden om badgasten te waarschuwen voor de naderende 'Valdivia'. Dan draait het schip echter naar bakboord en wordt onheil voorkomen.

Loods aan boord

De regionale krant PZC citeert Eric Adan, woordvoerder van Rijkswaterstaat. Volgens hem was de 'Valdivia' op weg naar de Steenbank om daar de loods af te zetten. Des te curieuzer dat het met een loods aan boord toch bijna mis ging. Schepen die vanuit Antwerpen varen op weg naar de noordelijke Noordzee moeten, als zij Vlissingen passeren, kiezen welke vaargeul ze gebruiken. Bij een bepaalde vaargeul varen ze dan een stukje eerst richting het strand om vervolgens daarvan af te draaien. Het is duidelijk dat de 'Valdivia' te laat was met dat bijsturen.

Moeilijk manoeuvre

Eric Adan: "Men heeft vrij laat besloten om via de Sardijngeul en het Oostgat te gaan in plaats van Westrond. Door de volle ebstroom werd dat een moeilijk manoeuvre waarbij het schip in de Sardijngeul buiten de boeienlijn kwam en zodoende dichter bij het strand dan normaal. Het schip heeft haar reis kunnen voortzetten. Het voorval zal in de Commissie Nautische Veiligheid Scheldegebied worden geëvalueerd." In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit en het Loodswezen Scheldemonden.

Hier ziet u een filmpje van Rennie Kleeman: video.

Adrie Boxmeer