Containerschepen vaker op tijd

Uit het laatste maandelijkse rapport van de Deense consultant Sea-Intelligence over de stiptheid van de lijnvaart, blijkt dat vorige maand 83,5% van alle schepen tijdig op hun bestemming arriveerden. In januari was dat maar 73,5%.

Het lijstje van de meest betrouwbare grote containerrederijen werd vorige maand aangevoerd door de Zuid-Koreaanse carrier Hyundai Merchant Marine (HMM), die een score van 91,8% behaalde. Dat is een flinke vooruitgang in vergelijking met de 79,3% van januari. Yangming voer volgens Sea-Intelligence de meeste vertragingen bij elkaar en het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk en MSC bleek op de grote oost-westroutes de best presterende alliantie te zijn.

CEO Lars Jensen plaatst bij de verbeterde resultaten wel een paar kanttekeningen. Zo zijn er grote verschillen van de prestaties op de verschillende vaargebieden. Wanneer schepen dan toch vertraging oplopen, is die gemiddeld ook een volle dag langer dan een jaar geleden. Langere vertragingen verhogen volgens de Deen het risico dat de logistieke keten verstoord wordt.

Stefan Verberckmoes