Conclusies samenwerking havenbedrijven en start-ups PortXL bekend

Gedurende drie maanden hebben de zes uitverkoren start-ups van PortXL Antwerp samengewerkt met grote bedrijven uit de Antwerpse haven. Morgen vrijdag is er een slotevent en volgt de evaluatie van de eerste editie in Antwerpen.

Precies een jaar geleden sloot Port of Antwerp een samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse start-upaccelerator PortXL. Men wou hiermee de innovatie in de Antwerpse haven versnellen en start-ups in contact brengen met grote havenbedrijven. Partnerbedrijven DEME, MSC, Port of Antwerp en consultancybureau EY kozen zes start-ups uit in oktober. In de afgelopen drie maanden gingen de start-ups met hun partnerbedrijf aan de slag om oplossingen vorm te geven.

Shakedown

Op het slotevent van het traject morgen zullen de resultaten van het parcours worden meegedeeld. Het slotevent krijgt de naam 'Shakedown', een term uit de rallysport die verwijst naar het moment waarop wagens een laatste testrit op volle snelheid over de baan maken. Nu de start-ups klaargestoomd zijn na deze proefperiode van drie maanden, kan het echte werk in de haven beginnen.

PortXL Antwerp heeft de grote bedrijven een extra aanzet gegeven om de nieuwere technologieën van de start-ups te overwegen. Drie maanden bleek in een aantal gevallen wel kort om intern veranderingen door te voeren. Een voorpublicatie van de evaluatie toont aan dat sommige van de deelnemende start-ups een contract in de wacht hebben kunnen slepen, maar niet allemaal.

Sprekers

De volgende sprekers nemen morgen vrijdag het woord op het slotevent: directeur van DEME Alain Bernard, Patrick Verhoeven van IAPH en voormalig Nederlands minister-president Jan Peter Balkenende. Die laatste zetelt als adviseur in de bestuursraad van PortXL.

Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen voor het event morgen in het Havenhuis. Reserveer uw plaats door een mail te sturen naar info.antwerp@portxl.org.

Sven Goyvaerts