Ambitie van jarige CMB: tegen 2050 volledig CO2-neutraal

CMB (Compagnie Maritime Belge) blaast 125 kaarsjes uit. De Antwerpse rederij heeft op haar verjaardag meegedeeld dat het tegen 2050 volledig CO2-neutraal wil zijn. CMB zal hiervoor investeren in nieuwe technologieën.

Precies 125 jaar geleden, op 24 januari 1895, is de Compagnie Belge Maritime du Congo (CBMC) uit de grond gestampt. CBMC is de voorganger van de Belgische scheepvaartmaatschappij CMB (Compagnie Maritime Belge), een van de oudste en grootste Antwerpse rederijen. 

Het bedrijf is vandaag, op zijn verjaardag, het engagement aangegaan om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. CMB verklaart dat in zijn langetermijnstrategie. Vanaf dit jaar zal de rederij alle koolstofemissies van haar operaties compenseren. Zo heeft CMB zijn steentje al bijgedragen door emissiecertificaten op te kopen en zo klimaatprojecten in ontwikkelingslanden te financieren. 

Daarnaast zal het bedrijf de komende dertig jaar investeren in nieuwe technologieën om een koolstofarme vloot uit te bouwen. CMB investeert al sterk in de ontwikkeling van koolstofarme en koolstofvrije schepen en motoren om de CO2-voetafdruk van de scheepvaart te verminderen. Zo ontwikkelde CMB in samenwerking met het Havenbedrijf Antwerpen de Hydrotug, de eerste sleepboot ter wereld aangedreven door waterstof. 

Julie Desmet