CMA CGM verwerft grote participatie in CEVA Logistics

CMA CGM versterkt zijn logistieke voetafdruk fors. De Franse nummer drie in de containerlijnvaart verwerft een belang van bijna 25% in CEVA Logistics, een van de grote spelers wereldwijd in die sector. De transactie moet wel nog groen licht krijgen.

Beide groepen hebben hierover een akkoord bereikt. CMA CGM gaat voor 380 à 450 miljoen Zwitserse frank (omgerekend 317 à 375 miljoen euro) aan verplicht converteerbare obligaties van CEVA verwerven. Na goedkeuring door alle bevoegde overheden zullen die worden omgezet in aandelen van de logistieke groep. De transactie past in de introductie van CEVA Logistics op de Zwitserse beurs en is afhankelijk van de goede afloop ervan.

Gezamenlijke producten

CMA CGM wil langs die weg “zijn aanwezigheid versterken in de logistieke sector, die nauw verbonden is met lijnvaart”. De twee groepen willen bekijken hoe ze potentiële synergieën kunnen uitwerken en samen logistieke producten in de markt kunnen zetten.

De nog voorlopige afspraken daarover moeten “in de komende maanden verder verfijnd worden”. Rodolphe Saadé, topman van CMA CGM, spreekt van “een betekenisvolle ontwikkeling die past binnen onze groeistrategie”.

Mondiale speler

CEVA is met zijn meer dan 56.000 medewerkers in 160 landen en meer dan 9 miljoen vierkante meter aan magazijnruimte verdeeld over 750 vestigingen een logistieke reus. De groep zette vorig jaar een omzet van ruim 7 miljard dollar neer. Het is naar verluidt wereldwijd de nummer vijf in contractlogistiek en de nummer tien in expeditie. De groep staat in het bijzonder sterk in Azië, stipt CMA CGM aan.

Jean-Louis Vandevoorde