CMA CGM ruilt Zeebrugse aanloop van FAL1 voor andere dienst

De FAL1 Service van CMA CGM tussen het Verre Oosten en Noord-Europa zal vanaf de tweede helft van mei niet langer Zeebrugge rechtstreeks aanlopen. Ter compensatie wordt Zeebrugge wel opgenomen in de rotatie van de SEANE Service.

De FAL1 of NEU4 Service is een van de zes lijndiensten van de Ocean Alliance tussen de Far East en Noord-Europa. In deze dienst varen CMA CGM’s grootste schepen met een capaciteit van 13.830 tot 20.776 teu. De laatste twee ‘kleine’ boten van 13.830 teu zullen nog dit jaar vervangen worden door de ‘CMA CGM Jean Mermoz’ en de ‘CMA CGM Louis Bleriot’ van elk 20.776 teu.

Bij de voorstelling van het Day Two Product maakte de Ocean Alliance eind vorig jaar al bekend dat de NEU4 Service (FAL1) niet langer Zeebrugge zou aanlopen om een dubbele call in Southampton mogelijk te maken. In ruil daarvoor verliest Southampton de plaats van laatste Noord-Europese laadhaven in de NEU3 Service (FAL7) aan Zeebrugge. De NEU3 is een dienst waarvoor Evergreen (NE7) en Cosco Shipping (AEU7) alle schepen van 13.386 tot 21.150 teu leveren.

Terminalbelang

Toen CMA CGM een belang van 10% in CSP Zeebrugge Terminal nam, luidde het dat de FAL1 toch zou blijven, waardoor de terminal twee Verre Oostendiensten zou behandelen. Nu de FAL1 toch wegvalt, zal de Franse rederij een andere loop naar de kusthaven om haar belofte van twee wekelijkse Verre Oostencalls na te komen.

Het laatste schip van de FAL1 in Zeebrugge wordt de ‘CMA CGM Bougainville’ op 15 mei. De eerste aanloop van de NEU3/FAL7/NE7/AEU7 wordt die van de 'Ever Golden' op 21 mei. Vanaf 9 juni zal CSP Zeebrugge Terminal dan wekelijks een schip van de SEANE Service ontvangen, wat staat voor South East Asia North Europe Service (SEANE).

SEANE

Deze op Zuid-China en Zuidoost-Azië gerichte dienst verbindt Yantian, Jakarta, Singapore en Port Kelang met Southampton, Rotterdam, Zeebrugge en Le Havre. In Zeebrugge kan er geladen worden voor Algeciras, Beiroet, Singapore en Yantian. Ook Cosco Shipping verkoopt deze dienst onder de merknaam AEU8.

Het is nog niet duidelijk welk schip van de SEANE Service als eerste in Zeebrugge zal afmeren. Op de ‘CMA CGM Musset’ van 6.758 teu na, moeten de negen schepen van deze lijndienst nog allemaal aangeduid worden. Het schip dat op 9 juni in de kusthaven moet aankomen, zal op 8 mei aan de westboundtrip beginnen in Yantian.

Independence Bridge

Tot voor kort werden in de SEANE Service nog klassieke maxipanamaxschepen van 5.085 teu ingezet, maar die werden intussen overgeheveld naar de nieuwe trans-Atlantische dienst van de Ocean Alliance die Antwerpen vanaf deze maand met Charleston, Savannah, Miami en New York verbindt.

CMA CGM verkoopt deze nieuwe dienst onder de naam Independence Bridge. Evergreen gebruikt de merknaam TAX Service, terwijl Cosco Shipping Lines en OOCL de dienst aanduiden met respectievelijk TAE2 en ATE2 Service.

Stefan Verberckmoes