CMA CGM neemt recordschip voor bananendienst in ontvangst

CMA CGM heeft donderdag de nieuwbouw ‘CMA CGM Fort de France’ van 3.500 teu in ontvangst genomen. Het is het eerste recordschip van vier nieuwe voor de trade op de Franse Antillen. De eerste Antwerpse aanloop is gepland voor 27 februari.

Het gloednieuwe containerschip werd donderdag opgeleverd door de Chinese scheepsbouwer Cosco Zhoushan Shipyard. De ‘CMA CGM Fort de France’ werd speciaal gebouwd voor de North Europe French West Indies Service (NEFWI) van de Franse rederij tussen Noord-Europa en de Franse Antillen.

Met een capaciteit van 3.500 teu wordt de ‘CMA CGM Fort de France’ een recordschip voor de bestemmingen Fort de France en Pointe à Pitre in Martinique en Guadeloupe. Omdat de diepgang daar beperkt is, werden de nieuwe schepen voor deze dienst extra breed (35,6 meter) gebouwd in verhouding tot hun lengte van 219 meter.

Reefercapaciteit

Een tweede specifieke eigenschap is de zeer hoge reefercapaciteit. Aan boord van de ‘CMA CGM Fort de France’ kunnen 850 reefercontainers van stroom voorzien worden. De reeferplugs worden gebruikt voor reefercontainers met bananen. CMA CGM verlengde onlangs nog het grote contract met de vereniging van bananentelers op de Franse Antillen tot 2026. Dat contract is goed voor 270.000 ton bananen per jaar.

Het nieuwe schip zal tijdens de 'positioningsreis' van het Verre Oosten naar Europa al containers meenemen voor de FAL1 Service. De ‘CMA CGM Fort de France’ begint morgen te laden in Ningbo en gaat daarna bijladen in Yantian en Singapore voor Southampton, Rotterdam en Duinkerke.

BNFW

De nieuwbouw zal op 25 februari in Duinkerke de kleinere ‘CMA CGM Pointe des Colibris’ van 2.824 teu vervangen in de NEFWI-dienst. Daarna zet het schip koers naar Antwerpen, waar het op 27 februari bij Belgian New Fruit Wharf (BNFW) aan het Leopolddok (Kaai 212) verwacht wordt.

De volledige rotatie van de NEFWI Service: Duinkerke, Antwerpen, Le Havre, Montoir de Bretagne, Pointe à Pitre (lossen), Fort de France en daarna opnieuw Pointe à Pitre (laden) en Duinkerke.

Franse vlag

In de lente en zomer zal CMA CGM nog drie zusterschepen in ontvangst nemen in Zhoushan. Die ‘CMA CGM Fort Royal’, ‘CMA CGM Fort Saint Charles’ en ‘CMA CGM Fort Fleur d’Epee’ gaan net als de ‘CMA CGM Fort de France’ onder Franse vlag varen.

Volgens de Franse databank Alphaliner zal de Franse rederij dit jaar acht nieuwe schepen in de vaart nemen. Behalve de vier schepen voor de NEFWI Service gaat het nog om een kleiner schip van 2.200 teu voor de dienst naar Frans Guyana, en drie op lng varende shortseaschepen van 1.380 teu voor de Finse dochter Containerships.

Stefan Verberckmoes