CMA CGM: “Iedereen praat nu met iedereen”

De Franse rederij CMA CGM bevestigt dat er met verschillende potentiële partners onderhandeld wordt over een nieuwe grote alliantie in de lijnvaart. Eén daarvan is China Cosco.

De Franse consultant Alphaliner gaf vorige week al aan dat er een nieuwe mega-alliantie in de maak is. De nummers drie en vier van de wereld, CMA CGM en China Cosco, zouden daarvan de spil vormen en het duo zou er ook graag Evergreen en OOCL bij hebben.

In een interview met Wall Street Journal heeft Rodolphe Saadé (foto), vice chairman van CMA CGM, bevestigt dat het akkoord om samen met China Shipping en UASC de alliantie Ocean Three te vormen, eind 2016 afloopt.

Saadé die in de VS was naar aanleiding van de recordaanloop van de ‘CMA CGM Benjamin Franklin’ in Long Beach, stelt dat CMA CGM als grotere rederij intussen zijn partners zelf kan uitkiezen. Gevraagd naar zijn gesprekspartners, antwoordde hij dat "iedereen momenteel met iedereen praat".

Effect

De vorming van een nieuwe mega-alliantie zal een effect hebben op heel wat carriers. Cosco en Evergreen zijn momenteel lid van de CKYHE Alliance en door de overname van APL (die tegen de zomer moet afgerond worden), haalt CMA CGM ook een carrier weg uit de G6 Alliance. Voor de kleinere carriers wordt het nu belangrijk om zich bij de sterkere aan te sluiten.

China Cosco dat nu zowel lid is van CKYHE (via Cosco) en Ocean Three (via China Shipping Container Lines) heeft verklaard zijn tijd te zullen nemen om een partnerkeuze. In afwachting daarvan blijft de Chinese carrier in twee verschillende allianties actief. Verwacht wordt dat dit nog tot begin 2017 zo zal blijven, omdat rederijen bij het vertrek uit een samenwerkingsverband een opzeg moeten geven die vaak rond de zes maanden schommelt.