CMA CGM en Maersk zijn in de race voor APL

Neptune Orient Lines (NOL) uit Singapore heeft bevestigd dat er met zowel CMA CGM als Maersk Line onderhandeld wordt over een eventuele verkoop van APL. De gesprekken met CMA CGM zijn al het verst gevorderd.

Flows meldde in juli al dat het Franse CMA CGM interesse had voor de lijnvaartactiviteiten van de NOL-dochter APL. De rederij uit Marseille kon al de boeken inkijken en vond de vraagprijs aanvankelijk te hoog. Toch zijn de onderhandelingen nog niet afgesprongen, zoals blijkt uit een mededeling die NOL vorige zaterdag verspreidde.

NOL zegt daarin de verplichting te hebben om de waarde van het bedrijf voor de aandeelhouders te maximaliseren. De meerderheidsaandeelhouder van NOL (67%) is de Singaporese staatsholding Temasek. Aandelen van APL worden ook verhandeld op de beurs van Singapore.

Maersk

Behalve CMA CGM heeft ook de A.P. Møller Maersk groep interesse betoond. Die Deense groep zit ondanks de recente winstwaarschuwing van Maersk Line goed bij kas en pleitte al meermaals voor een verdere consolidatie in het maritieme containervervoer.

NOL zegt voorzichtigheidshalve dat er geen zekerheid bestaat dat de gesprekken met de twee Europese overnamekandidaten tot een transactie zullen leiden, maar verwittigt de aandeelhouders wel om voorzichtig met hun aandelen om te gaan.

Dertiende

APL is momenteel met een vloot van 87 containerschepen met een gezamenlijke capaciteit van 546.411 teu de dertiende grootste containerrederij ter wereld. Met die eventuele aanwinst zou CMA CGM (derde grootste rederij met bijna 1,8 miljoen teu vlootcapaciteit) de kloof met MSC (tweede met 2,7 miljoen teu) en Maersk (eerste met 3 miljoen teu) enigszins kunnen dichten.

Een dergelijke transactie zou ook gevolgen hebben voor de samenstelling van de mega-allianties. APL is nu nog één van de zes leden van de G6 Alliance. De andere leden van dat samenwerkingsverband zijn - in volgorde van grootte - Hapag-Lloyd, MOL, OOCL, NYK Line en Hyundai Merchant Marine.

Lees ook: 30/10/2015  Rode cijfers voor APL na fors omzetverlies