CLdN en MBZ verwelkomen recordschip in Zeebrugge (+ foto’s)

De jongste nieuwbouw van de Luxemburgse rederij CLdN ro-ro (Cobelfret) meerde vorige weekend af aan het Koning Albert II-dok, waar het terminalpersoneel van C.RO Ports alvast met het recordschip kon kennismaken.

Met een garagecapaciteit van 7.800 lijnmeter is de ‘Celine’ het grootste roroschip dat in een shortseadienst zal worden ingezet. Vanaf deze week gaat de nieuwbouw een keer per week een rondreis maken tussen Rotterdam, Zeebrugge en Dublin, waarbij Zeebrugge twee afzonderlijke aanlopen krijgt voor laden en lossen.

De ‘Celine’ arriveerde voor zaterdag rechtstreeks uit het Verre Oosten, waar bij Hyundai Mipo Dockyard in Ulsan nog het zusterschip ‘Delphine’ in aanbouw is. Ook de ‘Delphine’ zal naar verwachting na de oplevering begin volgend jaar en de positioneringsreis naar Europa een keer per week op Dublin varen, waardoor CLdN de capaciteit op Ierland kan verdubbelen.

Joachim Coens ging als gedelegeerd bestuurder van MBZ alvast een kijkje aan boord van het recordschip nemen en overhandigde kapitein Andrey Kalinin een aandenken (tweede foto).

Het nieuwe roroschip meerde af aan de terminal van C.RO Ports in het Koning Albert II-dok (derde foto), die vanaf dit jaar alle niet VK-gerelateerde trafieken van de groep Cobelfret behandelt. Sinds vorige week is daar ook het Scandinavische verkeer bij, waardoor de ‘Celine’ het gezelschap kreeg van de op Göteborg ingezette ‘Somerset’ (vierde foto).

Stefan Verberckmoes