Chainport Hackathon: bierspel en computergames voor havenbedrijven

Joost Hintjens hoorde bij het winnende team op de eerste hackathon van de haven van Antwerpen. Voor de tweede editie, die plaatsvindt in oktober, roept hij deelnemers op om spelletjes te ontwikkelen.

Jongvolwassenen zijn grootgebracht op computerspelletjes en zij werken natuurlijk ook in de haven. NxtPort, het Havenbedrijf Antwerpen en Alfaport-Voka organiseren in oktober de Chainport Hackathon en dagen daarvoor deelnemers uit om educatieve games te bedenken binnen de haven.

Beer Game

Joost Hintjens, lector logistieke vakken aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, is fan: “Er bestaan al spelletjes in het aanleren van logistiek. Zo is er The Beer Game, een soort rollenspel uit de jaren zestig waarin een supplychain wordt gesimuleerd. Dat spel wordt nog altijd gebruikt.”

Een ander voorbeeld is dat van The Maritime Business Game, ontwikkeld door TU Delft, wat ingezet wordt op het departement Transport en Regionale Economie aan de Universiteit Antwerpen. “Voor lesgevers is een spel een fantastisch instrument,” aldus Hintjens. “En de belanghebbenden van die games zijn uiteindelijk de havenbedrijven.”

Serieuze spelletjes

Wim Wouters, productontwikkelaar bij Port of Antwerp, vult aan: “De focus van de uitdaging op de hackathon ligt nu op ‘gamification’. Dat is het principe waarbij speltechnieken worden aangewend om werknemers te motiveren, zoals een sticker krijgen wanneer je iets hebt verwezenlijkt. Maar daarnaast denken we verder.”

Spelenderwijs bijleren kan gaan van virtual reality tot Lego, zoals het Havencentrum Lillo zopas nog bewees. Wouters: “Wat mogelijk ook zeer interessant is, zijn ‘serious games’. Hieronder vallen bijvoorbeeld allerhande simulaties: van sleepboot tot sluis, havenkraan, vorkheftruck, enzovoort.”

In de aanloop naar het Chainport Hackathon evenement van 11 tot 13 oktober brengt Flows een reeks artikels. Hierin worden de thema's bekendgemaakt waaruit deelnemers aan de hackathon kunnen kiezen. Op 12 juli is er een infosessie voor de havengemeenschap in het Havenhuis van 16u tot 18u. Inschrijven kan via info@chainporthack.com. Chainport Hackathon is een initiatief van NxtPort, Port of Antwerp en Alfaport-Voka. Meer info vindt u op de website van Chainport Hackathon.

Sven Goyvaerts