Burchardkai in Hamburg kan voortaan schepen van 18000teu aan

Op zijn Container Terminal Burchardkai heeft de Hamburgse stouwer HHLA de nieuwe ligplaats 5/6 ingehuldigd. Die kan met zijn nieuwe portaalkranen schepen met een capaciteit van 18.000 teu aan.

De 595 meter lange ligplaats is een “centrale bouwsteen” in de strategie van de goederenbehandelaar om zijn terminal aan de Burchardkai aan te passen om er de grootste containerschepen te kunnen ontvangen, onderstreept bestuurder Stefan Behn. De capaciteit van de terminal wordt in die context tot meer dan 5 miljoen teu opgetrokken.

Vijf containerportalen van de Chinese kranenbouwer ZPMC staan op de kaai opgesteld. Zij kunnen schepen behandelen die 24 rijen containers aan dek hebben, en kunnen tot 110 ton tillen. Het laden en lossen kan in tandemmodus gebeuren, waarbij twee 40-voeters of vier 20-voeters in één beweging worden overgeslagen.

In totaal beschikt de containerterminal aan de Burchardkai nu over ruim 1,4 kilometer aan kaailengte. Daarop heeft HHLA vijftien portaalkranen staan.

Hamburg is in een felle strijd om marktaandeel in de containerbehandeling verwikkeld met Rotterdam en Antwerpen. De nieuwe ligplaats van HHLA kostte naar verluidt 85,5 miljoen euro.