Bulc blijft Belgische havenarbeid voor zich uit schuiven

De vakbonden reageren met “grote verbazing en frustratie” op het nieuws dat de Europese Commissie het dossier van de Belgische havenarbeid nog wat verder voor zich uitschuift. Zij willen dringend met Kris Peeters en Violeta Bulc praten.

De bonden kregen van het kabinet van federaal minister van Werk Kris Peeters te horen dat de stopzetting van de procedure van ingebrekestelling tegen ons land over de organisatie van de havenarbeid ook deze maand niet door de Europese Commissie behandeld zal worden.

Dat punt stond op de agenda van een vergadering van de Commissie op 27 april, maar is opnieuw uitgesteld naar een niet nader bepaalde datum, zo blijkt uit een communiqué van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Havens van België.

Onderhoud gevraagd

Peeters kreeg van Europees Transportcommissaris Violeta Bulc (foto) wel opnieuw de zekerheid dat het Belgisch dossier niet wordt gekoppeld aan dat van Spanje en dat de stopzetting van de procedure nog steeds actueel is.

‘Actueel’ is in deze context een relatief begrip. Bonden en werkgevers sloten in mei vorig jaar een akkoord over een aanpassing van de havenarbeid. Dat akkoord is door de havenarbeiders bekrachtigd in een referendum.

In samenspraak met het Werkgeversverbond der Belgische havens dringen de bonden nu aan op een onderhoud met Peeters en met Europees Transportcommissaris Violeta Bulc.

Beloftes nakomen

In een eerste reactie spreekt ACV-verantwoordelijke Marc Soens zijn onbegrip uit voor het zoveelste uitstel.

“Wij kennen de reden van die beslissing niet en we weten niet wanneer het dossier dan wel behandeld zal worden. Het is intussen bijna een jaar geleden dat we een akkoord hebben gesloten. Het referendum moest doorslaggevend zijn, maar het blijft maar duren. Dat wakkert alleen maar de onrust bij de havenarbeiders aan. Het is hoog tijd dat klaarheid geschapen wordt. Er zijn aan de havenarbeiders beloftes gedaan die men moet nakomen.”

Jean-Louis Vandevoorde