Blockchainplatform Ocean Alliance en Yang Ming bekampt project Maersk

Ocean Alliance en Yang Ming binden als groep van rederijen de strijd aan met het blockchainplatform TradeLens van Maersk en IBM. Volgens John Kerkhof van Portmade is samenwerking met Maersk noodzakelijk.

De leden van de Ocean Alliance (CMA CGM, Cosco Shipping Lines, Evergreen en OOCL) en Yang Ming hebben een overeenkomst getekend met softwarebedrijf CargoSmart om een blockchainplatform te ontwikkelen.

Het initiatief krijgt de naam Global Shipping Business Network (GSBN). De groep rederijen is daarmee de eerste die een alternatief ontwikkelt voor het platform TradeLens van Maersk en IBM dat eerder dit jaar werd gelanceerd.

Een aantal grote terminaloperatoren hebben de overeenkomst mee ondertekend: DP World, Hutchison Ports, PSA en Shanghai International Port Group.

Flow van documenten

CargoSmart zal de software voorzien waarmee alle belanghebbenden in het maritiem transport zouden worden verbonden. Het gaat hier om rederijen, terminals, douaneautoriteiten, verladers en logistieke dienstverleners.

De eerste plannen van GSBN bestaan erin om de flow van bepaalde documenten te vereenvoudigen, waaronder documenten rond gevaarlijk goed, facturatie en het vrijgeven van goederen. Een eerste prototype van de software verwacht men in december.

Samenwerken noodzakelijk

TradeLens heeft ondertussen al ongeveer honderd partijen overtuigd gekregen om mee in te tekenen op de oplossing van Maersk. John Kerkhof (foto) van Portmade gelooft evenwel niet dat het hier gaat om wie er wint.

“Het principe van blockchain is juist een gedistribueerd en dus decentraal grootboek van transacties,” verklaart Kerkhof. “Als je dus een Global Shipping Business Network wil uitbouwen, dan zullen alle afzonderlijke knooppunten in de blockchain met elkaar verbonden moeten zijn. GSBN kan dus niet naast Maersk werken, maar moet samenwerken.”

Het blijft een grote vraag welke regels de deelnemers aan een dergelijk blockchainplatform zullen moeten volgen. “Het is een goede zaak dat er een paar spelers op de markt komen naast IBM die mee zullen bepalen hoe die regels tot stand komen”, besluit Kerkhof.

Sven Goyvaerts