Beste eerste kwartaal ooit voor Vlaamse zeehavens

De Vlaamse zeehavens hebben in het eerste kwartaal hun beste gezamenlijk resultaat ooit in de eerste drie maanden van een jaar behaald. De winst van Antwerpen en Gent volstond ruim om de daling in Zeebrugge en Oostende te compenseren.

De totale maritieme trafiek in de vier havens bedroeg 67,99 miljoen ton, berekende de Vlaamse Havencommissie. Dat was 2,25 miljoen ton of 3,4% meer dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Nooit raakten Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge in een eerste trimester hoger. Het vorige record voor de eerste drie maanden was vier jaar oud. In het eerste kwartaal van 2011 laadden en losten de vier in totaal 67,86 miljoen ton.

Antwerpen en Gent

Het nieuwe record kwam er vooral dankzij de zeer sterke prestatie die Antwerpen neerzette. Ook de Scheldehaven brak zijn eigen record voor een eerste kwartaal door 51,02 miljoen ton goederen te behandelen. Bijna drie miljoen ton of 6% meer dan eind maart 2014.

Sinds het tweede kwartaal van vorig jaar zit Antwerpen telkens weer boven de 50 miljoen ton, iets wat daarvoor in geen enkel trimester gebeurd was. De Belgische mainport lijkt daar zijn nieuwe kruissnelheid van te maken.

Gent ging er eveneens op vooruit. Van 6,37 naar 6,73 miljoen ton, ook daar een stijging van bijna 6%. Gent boekte daarmee echter geen record: in het eerste kwartaal van 2011 werd 7,16 miljoen ton maritieme overslag opgetekend.

Zeebrugge en Oostende

De twee Vlaamse kusthavens moesten daarentegen een verlies slikken. Zeebrugge viel terug tot 9,93 miljoen ton, bijna een miljoen ton minder dan de 10,84 miljoen ton in het eerste kwart van vorig jaar. Het record voor het eerste kwartaal blijft daar op naam van 2012 staan met 12,12 miljoen ton.

Oostende moest zich tevreden stellen met 305.000 ton maritieme overslag, tegenover 363.000 ton een jaar eerder. Het record van het eerste trimester van 2006 met 2,35 miljoen ton is enkel nog een verre herinnering.

Geen absoluut record

Het goede gezamenlijke overslagresultaat voor de vier havens in het eerste kwartaal is geen absoluut trimestrieel record. Dat werd voorlopig nog steeds in het tweede kwartaal van 2008 geboekt, net voor de crisis aanving. Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge zaten toen samen op 70,27 miljoen ton. Het was voorlopig de enige keer dat ze in één trimester samen boven de 70 miljoen ton uitkwamen.

Over een gans jaar beschouwd was 2014 voor de Vlaamse zeehavens samen het beste jaar ooit.