Bertram Rickmers verkoopt vloot aan Navios

De vereffening van Rickmers Maritime kan snel gaan. Bertram Rickmers verkoopt de volledige vloot van de rederij uit Singapore voor 113 miljoen dollar aan Navios Maritime Partners.

Angeliki Frangou, voorzitter en CEO van Navios Maritime Partners, bevestigt dat de financiering al rond is. De rederij met kantoren in Griekenland en Monaco betaalt twintig miljoen dollar uit de eigen middelen en leent de overige 93 miljoen.

De vloot van Rickmers Maritime telt veertien panamaxschepen: drie van 3.450 teu en elf van 4.250 teu. Vanaf 15 mei zullen die aan Navios overgedragen worden. Bertram Rickmers lost met de opbrengst van de verkoop uitstaande schulden af voor de eerder aangekondigde vereffening.

Het in New York beursgenoteerde Navios is geen nieuwkomer in de lijnvaart. De rederij controleert behalve 24 bulkschepen al een vloot van negentien containerschepen van 1.732 tot 8.208 teu die in charter voor onder andere Yang Ming, Hyundai Merchant Marine (HMM) en CMA CGM varen.

De rederij krijgt er nu in een klap veertien panamaxschepen bij, wat uitdagingen met zich meebrengt omdat er in dit vlootsegment een grote overcapaciteit is. Anderzijds zijn de risico’s voor Angeliki Frangou beperkt omdat het verschil tussen de gemiddelde prijs van 8 miljoen dollar per schip en de schrootwaarde van de tonnage niet zo groot is.

Hoewel er nog steeds te veel panamaxschepen zijn, is het overaanbod aan het verminderen waardoor ook de tot historisch lage niveau’s gedaalde chartertarieven de voorbije weken zijn beginnen stijgen. Vijf van de veertien schepen zijn ook aan zeer lucratieve tarieven van 26.850 dollar per dag aan MOL verhuurd (foto) en die charters lopen pas tussen medio 2018 en begin 2019 af.

Stefan Verberckmoes