Baltisch winterpaleis bij MPET na bezoek van ‘MSC Isabella’

De 3.596 teu grote ‘Vilnia Maersk’ heeft vorig weekend voor de eerste keer Antwerpen aangelopen. Het schip is een van Maersks zeven zogenaamde Baltische winterpaleizen. De jumbofeeder kwam naar MPET om er lading van de ‘MSC Isabella’ op te pikken.

In het kielzog van het recordschip ‘MSC Isabella’ (23.656 teu), dat vorige week van Rotterdam naar Antwerpen werd afgeleid om er importlading uit het Verre Oosten te lossen, komen ook drie feederschepen naar de MSC PSA European Terminal (MPET) aan het Deurganckdok. Deze schepen die normaal niet op Antwerpen varen, komen er transshipmentlading van de ‘MSC Isabella’ oppikken.

Vorige zondag was het de beurt aan de jumbofeeder ‘Vilnia Maersk’ (3.596 teu), die samen met het zusterschip ‘Vistula Maersk’ in een wekelijkse dienst tussen Rotterdam en Sint-Petersburg pendelt. Deze twee schepen maken deel uit van een reeks van zeven, die van Maersk de bijnaam ‘Baltic winter palaces’ (Baltische winterpaleizen) kregen. De zeven feeders zijn de grootste ijsversterkte containerschepen die specifiek voor de Baltische trade werden gebouwd.

BG Freight

Zaterdag ontving MPET ook al de 901 teu grote feeder ‘Steen’ van BG Freight Lines, die tussen Rotterdam, Teesport en Duinkerke vaart. Ook de ‘BG Emerald’ van 1.004 teu verricht morgen (dinsdag) een extra aanloop in de Scheldehaven, alvorens koers te zetten naar Liverpool en Waterford. Maersk gebruikt BG Freight Lines als exclusieve feederpartner voor lading van en naar de Ierse Zee.

Zoals eerder gemeld, arriveerde de ‘MSC Isabella’ vorige week op woensdagavond bij MPET omdat de geplande aanloop bij APM Terminals op de Tweede Maasvlakte niet kon doorgaan. Het recordschip vertrok vorige vrijdagochtend naar Felixstowe en wordt donderdag opnieuw in Antwerpen verwacht om er deze keer te laden voor de Far East.

De extra aanloop van vorige week werd in de terminalplanning van MPET tussen die van twee andere grote containerschepen uit Verre-Oostendiensten van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk en MSC geplaatst. De ‘MSC Isabella’ uit de AE2/Swan Service nam woensdag onmiddellijk de ligplaats van de ‘Maersk Exeter’ (13.092 teu) uit de AE6/Lion Service in. Zodra de ‘MSC Isabella’ de ligplaats onder MPET’s hoogste kranen verlaten had, meerde de 16.652 teu grote ‘MSC Istanbul’ uit de AE2/Swan Service er af.

Stefan Verberckmoes