Baltic Exchange sluit vlagwissel naar Singapore niet meer uit

De Baltic Exchange heeft “exclusieve” onderhandelingen aangeknoopt met de beurs van Singapore over een mogelijke overname door die laatste. Een vlaggenschip van maritiem Londen kan binnenkort onder Aziatische vlag gaan varen.

De twee partijen zijn intussen al enkele maanden met elkaar aan het praten. De Singapore Exchange Limited (SGX) liet in februari weten dat er “verkennende gesprekken” plaatsvonden over een mogelijke overname van de Baltic Exchange. SGX legde toen al een niet-bindend bod op tafel.

Tegen eind juni moet blijken of een dergelijke deal haalbaar is of niet. Dan loopt de exclusiviteitsclausule af en zou de raad van bestuur van de Baltic Exchange een “aanbeveling” aan de zowat 380 aandeelhouders moeten formuleren.

De Baltic Exchange spreekt alvast van een “aantrekkelijk voorstel” van SGX. Daarin engageert de Singaporese beurs zich onder meer om het hoofdkwartier van de Baltic in Londen te houden en het bestaande business model voort te zetten.

De eeuwenoude scheepvaartbeurs speelt als marktplaats en informatieverstrekker met zijn indexen en benchmark-tarieven een cruciale rol in de wereldwijde scheepvaart. Zijn Baltic Dry Index is bijvoorbeeld de belangrijkste graadmeter van de situatie in het maritiem vervoer van droge bulk. Het is ook een vlaggenschip van Londen als een van de belangrijkste dienstenhubs ter wereld voor de scheepvaartsector (naast steden als New York en Singapore zelf).

Via een overname door SGX zou de Baltic Exchange zijn positie op de Aziatische markt gevoelig versterken.