Blikschade autoschip na aanvaring met gastanker in Zeebrugge

In de ankerzone Westhinder van Zeebrugge botsten zondag autoschip ‘Grand Venus’ en gastanker ‘Amberjack’. De autocarrier, die net Amerikaanse Tesla’s had gelost, liep een kleine scheur op en voer op eigen kracht voor herstelling naar Vlissingen.

Zondagmorgen 28 juni gebeurde in de ankerzone Westhinder een lichte ‘aandrijving’. Lng-tanker ‘Amberjack’ – 299 meter lang en 46 meter breed – schraapte er tegen autoschip ‘Grand Venus’ – 199 meter lang en 32 meter breed. “Vergelijk het met een lichte botsing op de parking van een supermarkt”, zegt communicatieverantwoordelijke Eva Descamps van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

“Er vielen geen gewonden te betreuren, er was geen grote materiële schade en er werd geen bijstand gevraagd.”

Toch bleef het incident niet zonder gevolgen voor de ‘Grand Venus’, eigendom van rederij CIDO SHIPPING uit Hongkong. Dat schip ligt vandaag aangemeerd bij Damen Shipyard in Vlissingen voor herstelling. Volgens MDK liep het boven de waterlijn een kleine scheur van een tiental centimeter op.

Tesla’s gelost

De ‘Grand Venus’ was op donderdag 18 juni met een lading Tesla’s vanuit San Francisco in Zeebrugge aangekomen (foto). De elektrische wagens werden gelost bij International Car Operators (ICO), dat ook optrad als scheepsagent.

De ‘Amberjack’ vaart onder Maltese vlag en ligt in de ankerzone Westhinder te wachten op een opdracht. Haar laatste trip gebeurde vanuit het Turkse Marmara Eriglisi.

Bootvluchtelingen en baggerponton

De aanvaring kwam in een druk weekend voor de maritieme hulpdiensten. Zaterdagmorgen werden nabij De Panne vijftien bootvluchtelingen gered van een rubberbootje waarop hoogstens plaats voor zeven mensen was. Ze probeerden vanuit het Noord-Franse Duinkerke naar het Verenigd Koninkrijk te varen. Toen hun bootje na enkele uren water maakte, slaagde een opvarende erin de hulpdiensten te bellen. Uiteindelijk werden de vluchtelingen ongeveer 6,2 mijl van de Belgische kust door de ‘Sirius’ van VLOOT uit hun benarde situatie gered en onder begeleiding van de Scheepvaartpolitie naar Oostende gebracht.

In Blankenberge werd zaterdag de havengeul volledig afgesloten omdat een baggerponton dreigde te kantelen. Op het ponton waren geen mensen aanwezig. In de (jacht)haven van Blankenberge worden grondige onderhoudsbaggerwerken uitgevoerd door DEME.

Roel Jacobus