ASV bereid lidgeld te schrappen als steun in coronacrisis

De Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV) overweegt de lidgelden voor dit jaar te schrappen als steunmaatregel in de coronacrisis. "We willen het signaal geven dat we er zijn voor onze leden", zegt voorzitter Philippe Oyen.

Normaliter had gisteravond de jaarlijkse Maritieme Get-together van ASV plaatsgevonden, maar net als alle andere communityevents is ook dat evenement afgelast door de coronacrisis. ASV-voorzitter Philippe Oyen wil evenwel een signaal geven aan zijn leden: "We zijn er nog voor onze leden en willen hen waar mogelijk steunen", klinkt het. "In de afgelopen weken heb ik me afgvraagd wat we als vereniging voor onze leden kunnen doen."

ASV is volgens Oyen volop in gesprek met het Havenbedrijf en de Vlaamse overheid om bepaalde maatregelen te bespreken zoals onder meer het uitstel van betaling en eventueel reductie van havenrechten en loodsgelden. 

Geen lidgeld

"Als voorzitter van ASV heb ik beslist om te onderzoeken wat we zelf kunnen doen en zal ik het bureau samenroepen (via conferencecall) om enkele pistes te bespreken. Het is bijvoorbeeld evident dat we dit jaar het lidgeld laten vallen, maar ik wil meer doen dan dat om de scheepsagenten te ondersteunen", deelt Oyen mee. "Bedoeling is een neutraal hulpmiddel te vinden dat de scheepsagenten wat extra ademruimte geeft naast de algemene overheidsmaatregelen."

"De lidgelden afschaffen voor een jaar kan onze vereniging wel aan", zegt Oyen. "De uitdaging zit hem in het vinden van maatrgelen die de kleinere, onafhankelijke agenturen tegemoetkomen zonder de grotere bedrijven te benadelen. Daarom wil ik met de betrokkenen aftoetsen hoe we onze leden kunnen helpen." 

Michiel Leen