Antwerpse havenkapitein-commandant verkast naar Gent

Rik Verhaegen, havenkapitein-commandant van de Antwerpse haven gaat op 1 februari 2016 aan de slag in de haven van Gent. Het Havenbedrijf ontkent dat het vertrek te maken heeft met ‘gerommel binnen de haventop’, maar wel met persoonlijke redenen.

Verhaegen diende enkele weken geleden al zijn ontslag in, na een jaar in dienst te zijn als havenkapitein-commandant. Hij heeft van de haven van Gent een mooi aanbod gekregen om havenkapitein te worden en is daarop ingegaan.

In een artikel in het dagblad Gazet van Antwerpen wordt het opstappen van Verhaegen gelinkt aan het vertrek van enkele andere managers in het recente verleden en aan de staking van de sleepdiensten eerder deze week. Dat zou allemaal het gevolg zijn van onenigheid met de haventop.

Kurt Tuerlinckx, woorvoerder van het Havenbedrijf, zegt dat een aantal zaken bij elkaar getrokken zijn die echter geen steek houden. “De havenkapitein-commandant heeft zijn ontslag aangeboden en het Havenbedrijf heeft daarvan akte genomen. Hij vertrekt om persoonlijke redenen”, aldus Tuerlinckx.

Acties sleepdiensten

Ook de actie van de sleepdiensten heeft hier volgens hem niets mee te maken. Die actie was gericht tegen het nieuwe vaarplan. Maandag wordt hierover verder overlegd. “Rik heeft een interessant aanbod gekregen en is daarop ingegaan. De haven is voortdurend in beweging. We hebben een ondernemingsplan en om naar de doelstellingen te gaan, moeten we zo efficiënt mogelijk werken. Rik heeft zich daarachter gezet, maar zijn werk is niet af”, aldus Tuerlinckx nog. De opvolging van Verhaegen zal maandag op de agenda staan van de raad van bestuur.

Haven Gent

Havenkapitein-commandant Dirk Vernaeve van de haven van Gent, kent Rik Verhaegen goed. “Hij is een pragmatisch persoon die ook aandacht heeft voor commerciële belangen en mijn ideale vervanger”, zegt hij. Vernaeve gaat in juli 2017 met pensioen en had bij het Gentse Havenbedrijf al aangekaart om tijdig een nieuwe havenkapitein aan te trekken, ook al omdat een havenkapitein langdurig ziek was.

Vernaeve zegt zelf met de verschillende projecten die op stapel staan, zoals de nieuwe sluis van Terneuzen en de samenwerking met Zeeland Seaports, lange dagen te kloppen. “Het zou daarom niet slecht zijn om een nieuwe havenkapitein een jaar op voorhand te laten meelopen om ook de nieuwe projecten mee op te volgen”, zo stelde hij voor aan het Gentse havenbestuur.

Verbazing

Toen hij Rik Verhaegen hierover aansprak was die meteen geïnteresseerd om in de haven van Gent mee het scheepvaartmanagement op poten te zetten. “Tot onze grote verbazing hapte hij ook toe. Mogelijk speelt het feit dat hij van Aalst is en dus minder moet pendelen, mee in zijn beslissing”, aldus Vernaeve, die nog benadrukt welk een boeiende job die van havenkapitein-commandant wel is.